Tue29092020

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓΑ ΠΑΝΟΥ ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ WADA

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓΑ ΠΑΝΟΥ ΜΠΙΤΣΑΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ WADA

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 


                                                                               Αθήνα, 2 Απριλίου 2012

 

                                              Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

      Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Γ.Γ.Α. Πάνου Μπιτσαξή, στο γραφείου του, με τον Διευθυντή Προτύπων και Εναρμόνισης του Παγκόσμιου Οργανισμού αντιντόπινγκ (WADA) Rune Andersen.
      Συζητήθηκαν τα θέματα: του αντιντόπινγκ στη χώρα μας, της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τον παγκόσμιο κώδικα αντιντόπινγκ, που έγινε με την υπ΄ αριθμόν 3956/17-2-12 (ΦΕΚ 343/Β/2012) Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, της προόδου και της καλής λειτουργίας του εργαστηρίου αντιντόπινγκ ΟΑΚΑ, της καλής λειτουργίας του ΕΚΑΕ και της συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας ολοκλήρωσης του προγραμματισμού των ελέγχων ντόπινγκ εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο.
      Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσία των: Αρχηγού της Ελληνικής αποστολής για τους Ο.Α. του Λονδίνου, κ. Ισίδωρου Κούβελου, ΔΣ ΕΣΚΑΝ ( Πρόεδρος, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου, Αντιπρόεδρος κ. Αθανασία Σμυρνιώτου, Μέλος κ. Ιωάννης Καρράς), ΔΣ ΕΚΑΕ (Δ/ντης Σταύρος Χάντζος), Δ/νση Εργαστηρίου Αντιντόπινγκ ( Δ/ντης, κ. Μανώλης Λυρής), καθώς και τους νομικούς που συμμετείχαν στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ κ. Μπάμπη Χαραλαμπέα και κ.Ηλία Αργυροηλιόπουλο.
      Μετά τη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
     
Rune Andersen : Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι απ΄ τις μέχρι τώρα προσπάθειες της Ελλάδας να εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό του WADA και το πέτυχε. Για αρκετό διάστημα υπήρχε πολύ καλή συνεργασία με την Ελλάδα και έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει και στο μέλλον.
 Πιστεύουμε λοιπόν, ότι η Ελλάδα αποτελεί μοντέλο, πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά τη νομοθεσία κατά της φαρμακοδιέγερσης. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε όλες τις προϋποθέσεις στον τομέα της πολιτικής για το αντιντόπινγκ και γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για ότι έχει γίνει μέχρι τώρα.
 Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία για τον καθαρό αθλητισμό και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το ΕΣΚΑΝ.
 Ο κ. Άντερσεν κατέληξε: Το σύστημα αντιντόπινγκ, σε παγκόσμιο επίπεδο, βελτιώνεται συνεχώς. Η ΔΟΕ έχει στη διάθεσή της περισσότερα μέσα για να πολεμήσει το ντόπινγκ. Βέβαια δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό απολύτως, οπωσδήποτε όμως οι αγώνες θα είναι κατά το δυνατόν, καθαρότεροι κι εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο το καλύτερο δυνατό.
     
     
Πάνος Μπιτσαξής : Στη συνάντησή μας με τον κ. ‘Άντερσεν, πιστοποιήσαμε την εξαιρετική συνεγασία, που υπάρχει μεταξύ του Παγκόσμιου Οργανισμού και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Άντερσεν εξέφρασε την ικανοποίησή του WADA, για τη νέα νομοθεσία, που έχουμε εισαγάγει και την οποία θεωρεί μοντέλο και για άλλες χώρες, και γενικά για την πρόοδο του αντιντόπινγκ στην Ελλάδα.
 Ο κ. ‘Άντερσεν θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ΕΣΚΑΝ, το εργαστήριο Αντιντόπινγκ και το ΕΚΑΕ. Πιστεύουμε, με αυτή την επίσκεψή του, ότι εγκαινιάστηκε μια νέα φάση στη συνεργασία μας με τους Παγκόσμιους Οργανισμούς που ασχολούνται, με το αντιντόπινγκ, μια παραγωγική συνεργασία, στην οποία η Ελλάδα θα προσπαθήσει να πρωταγωνιστήσει. Η νομοθεσία μας έχει πλήρως εναρμονιστεί με τον Παγκόσμιο Κώδικα αντιντόπινγκ και ήδη, δυστυχώς, έχει εφαρμοστεί σε μια περίπτωση, που αφορά ποδοσφαιριστή.
 Πρέπει όμως να έχουμε και μια βελτίωση του συστήματος Αντιντόπινγκ στη χώρα μας, τόσο με τους ελέγχους των απαγορευμένων ουσιών όσο και του λεγόμενου θετικού αντιντόπινγκ, με την ενεργοποίηση του ΕΚΑΕ, ώστε να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους αθλητές.
 Απ’ την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση τοποθετήθηκε με σαφήνεια ότι «μακριά από εμάς η μεταλλιολαγνεία. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός», και στη θέση αυτή επιμένουμε. Η Ελλάδα μπορεί να μη βρεθεί ποτέ στην πρωτοκαθεδρία των μεταλλίων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε μετάλλια, αλλά μπορεί να βρεθεί στην πρωτοκαθεδρία του ολυμπιακού πνεύματος. Αυτή την πολιτική θα ακολουθήσουμε με σταθερότητα.

 


Ισίδωρος Κούβελος : Στηρίζουμε ως Ολυμπιακή Επιτροπή όλες τις προσπάθειες του WADA. Είπα στον κ. Άντερσεν ότι ο στόχος μας είναι κοινός και ότι βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Θέλουμε καθαρούς αθλητές, ώστε να έχουμε καθαρό αθλητισμό, γι αυτό συμμορφωνόμαστε σε οποιαδήποτε οδηγία του WADA.
 Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θα κάνουμε ελέγχους σε όλους τους αθλητές μας. Παράλληλα θα γίνει επιμόρφωση για το θέμα αυτό και στους προπονητές. Τελευταία έχουμε πολλές επιτυχίες ελλήνων αθλητών, γεγονός που μας κάνει να αισιοδοξούμε, σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε να χαρούμε, να έχουμε επιτυχίες και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

2

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

bottom banner

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ