Tue23042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Συνέντευξη του ΓΓΑ Πάνου Μπιτσαξή στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96

Συνέντευξη του ΓΓΑ Πάνου Μπιτσαξή στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2

      Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96, είπε τα εξής:

      Ο ελληνικός αθλητισμός, ο πραγματικός ελληνικός αθλητισμός, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, ο οποίος αγκαλιάζει εκατοντάδες, χιλιάδες νέους ανθρώπους, η κορυφή του οποίου είναι ο υψηλός αγωνιστικός αθλητισμός, παρά την κρίση και τις περικοπές, παρά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, δείχνει μια αξιοσημείωτη παρουσία, μια πολύ μεγάλη παρουσία με επιτυχίες σε Παγκόσμιο επίπεδο.
      Σας θυμίζω την πρόσφατη παγκόσμια νίκη της εθνικής ομάδας πόλο. Επίσης τα κορίτσια νεότερης ηλικίας, οι νεάνιδες πήραν πρώτη ευρωπαϊκή νίκη. Χθες γιορτάσαμε μια καταπληκτική νίκη στην ιστιοπλοΐα, στα tornados, από τους Τριγκώνη και Πασχαλίδη. Σήμερα είχαμε μια εξαιρετική παρουσία της Νικόλ Κυριακοπούλου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου. Τα πληρώματα της κωπηλασίας βρίσκονται τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας, με ελπίδα ακόμη και παγκόσμιας διάκρισης. Φεύγει η εθνική ομάδα μπάσκετ, η 3η γενιά ίσως, και ελπίζουμε να διακριθεί και αυτή. Αλλά και η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου διεκδικεί την πρόκρισή της στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
      Έχουμε συνολικά δηλαδή, και αυτό είναι η μια εικόνα, το ένα πρόσωπο του Ιανού, όπως συνηθίζω να λέω, οι μεγάλες επιτυχίες και το πώς ανθίζει και στέκεται όρθιος ο ελληνικός αθλητισμός μέσα στην πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία. Και από την άλλη το μαύρο πρόσωπο του Ιανού, το άλλο του πρόσωπο, που είναι οι χρόνιες παθογένειες του ελληνικού αθλητισμού, του επαγγελματικού, κυρίως στο χώρο του ποδοσφαίρου, στον οποίο η πολιτεία δίνει μια τεράστια μάχη αναστροφής και εξυγίανσης.

      Και να θυμίσετε τις γκρίζες σελίδες του αθλητισμού δεν τις έχει πια και δεν τις έχει στους χώρους, στους οποίους διακρίνεται ο ελληνικός αθλητισμός.

      Όσον αφορά τη διαφορετική προσέγγιση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού στον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε αρχικώς τιμωρία στις ΠΑΕ, Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα και τα σχετικά δημοσιεύματα για διάσταση απόψεων.

      Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια, απόλυτη ταύτιση απόψεων, δεν έχω καμία διαφωνία με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, ούτε με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργο Νικητιάδη. Μαζί σχεδιάστηκε όλη η πολιτική, η οποία είναι καθημερινός αγώνας επί 22 μήνες. Εγώ εξέφρασα μια νομική άποψη τότε, τα γεγονότα έχουν σημαντικά διαφοροποιηθεί, έχουμε καινούριες αποφάσεις από την αθλητική δικαιοσύνη, επίμαχες αποφάσεις, οι οποίες κρίνονται αυτές τις μέρες.

      Την απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής της ΕΠΟ, επακολούθησε, και τότε το είχα πει, ότι με βάση αυτή την απόφαση αυξάνεται πλέον, και αυτό αποδείχθηκε και στην πράξη, ο ελεγκτικός ρόλος και η ελεγκτική σημασία και η καθοδηγητική σημασία στο θέμα της διαφάνειας του επαγγελματικού αθλητισμού, το οποίο καλείται να διαδραματίσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν, σκληρές δυστυχώς για τις τοπικές κοινωνίες, ήταν όμως απαραίτητες για να φανεί ότι, η Αθλητική Δικαιοσύνη, όταν επιβάλλει ποινές ισοβίου αποκλεισμού παραγόντων, το εννοεί και ότι η πολιτεία είναι αρωγός στο να εφαρμοστούν οι ποινές αυτές στην πράξη.

      Όσον αφορά τις παρενέργειες, στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος και την Εθνική ομάδα, καθώς και το πώς θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

      Η έναρξη του Πρωταθλήματος δείχνει ότι η ζωή συνεχίζεται. Αλλά έχει ξεκαθαρίσει πάρα πολύ απλά ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ότι η έναρξη του Πρωταθλήματος δεν σημαίνει, για κανέναν απολύτως, άφεση αμαρτιών.
      Δόθηκε μια τεράστια μάχη επί 20 μήνες να απαλλαγεί το ποδόσφαιρο από χρόνιες παθογένειες, δηλαδή τα στημένα παιχνίδια, τα πλυντήρια μαύρου χρήματος, τη διαφθορά η οποία βασίλευε και την ανομία μέσα στο χώρο αυτό. Είναι προφανές ότι τέτοιες διαδικασίες, οι οποίες ξεκίνησαν και οι οποίες για πρώτη φορά σηματοδοτούν μια ολόκληρη περίοδο μετά από 30 χρόνια απραξίας, έχουν και τις οδύνες τους. Εξαρτάται πώς θα το διαβάσει κανείς.
      Πολλές εφημερίδες, πολλοί σχολιαστές, πολλοί δημοσιογράφοι και αναλυτές, το διαβάζουν ως τον επιθανάτιο ρόγχο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εγώ θέλω να το δω από μία άλλη άποψη, ότι αυτές είναι οι οδύνες μιας αναγέννησης, μιας μεγάλης ευκαιρίας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν επομένως έχουμε τώρα κάποιες διαδικαστικές εμπλοκές που αφορούν τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, είτε στο πεδίο της ποινικής δικαιοσύνης, είτε στο πεδίο της αθλητικής δικαιοσύνης, έστω ας το αντέξουμε για μια χρονιά για να ανοίξουμε μια καινούρια σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω.
      Τώρα το ότι ξεκίνησε το πρωτάθλημα με 13 ομάδες και πώς ακριβώς θα συνεχιστεί, είναι θέμα των διοργανωτριών αρχών και των δικαστικών αποφάσεων. Δεν θα υπάρξει όμως καμία έκπτωση στη νομιμότητα από τέτοιου είδους παραμέτρους.

      Όσον αφορά νέες αποκαλύψεις στο άμεσο μέλλον, την επίσκεψη του Υπεύθυνου Διαιτησίας της UEFA Περλουίτζι Κολίνα και παλαιότερες επισκέψεις του κ. Πλατινί, καθώς και άλλων αξιωματούχων της UEFA.

      Η επίσκεψη του κ. Πλατινί στην Ελλάδα, η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, παρουσία και των εκπροσώπων του συντεταγμένου ποδοσφαίρου, σηματοδοτεί μια καινούρια πορεία στη συνεργασία της ελληνικής πολιτείας με την UEFA. Ζητήθηκε τεχνογνωσία της UEFA σε διάφορα ζητήματα που χρονίως στο ελληνικό ποδόσφαιρο παρουσιάζουν προβλήματα. Ένα εξ αυτών είναι η διαιτησία. Όχι ότι η ποιότητα της διαιτησίας στην Ελλάδα είναι αναγκαία χειρότερη από άλλες χώρες ή λιγότερο καλή.
      Υπήρξαν ζητήματα, που αφορούν και στους αυτοματισμούς στη διακοπή των αγώνων όταν συμβαίνουν επεισόδια και ζητήματα που αφορούν τον τρόπο επιλογής τους. Μια σειρά θεμάτων, τα οποία αφορούν γενικότερα στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους, στα οποία χρειαζόμαστε τη βοήθεια της UEFA.
      Σε ότι αφορά τις αποκαλύψεις , αυτήν την ώρα σας λέω ότι εξελίσσεται μια ποινική δικογραφία με δεκάδες άτομα. Όπως επίσης να μην μας διαφεύγει και το δάσος. Η αθλητική δικαιοσύνη, για την υπόθεση των πλαστών εγγράφων, φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων έχει τιμωρήσει, πρωτόδικα βέβαια, 10 σχεδόν ομάδες της Β΄ και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και μία εκδίκαση, που εκκρεμεί τώρα, στη δευτεροβάθμια επιτροπή της ΕΠΟ, για υποβολή πλαστών πιστοποιητικών.
      Έχουμε λοιπόν μια τεράστια παρέμβαση προς την κατεύθυνση εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. 10 ομάδες υποβιβάζονται από τη Β΄ και Γ΄ Εθνική, κρίνεται η τύχη σε δικαστικές εκκρεμότητες 3 ομάδων της SUPER LEAGUE, τιμωρήθηκαν παράγοντες με την ποινή του ισόβιου αποκλεισμού. Αυτή είναι μια βαθιά κάθαρση. Μια  κάθαρση, η οποία δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν θα την πω πλήρη, υπό την έννοια ότι όλα τελείωσαν. Απεναντίας θα έλεγα ότι όλα αρχίζουν.

      Όσον αφορά την ομαλή διεξαγωγή του πρωταθλήματος, δεδομένου ότι συνεχώς προκύπτουν νέα στοιχεία.

      Το πρωτάθλημα, το οποίο ξεκίνησε, ξεκίνησε με ευθύνη και απόφαση των διοργανωτριών αρχών, της SUPER LEAGUE  και της ΕΠΟ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί ένα επαγγελματικό άθλημα, το οποίο εμπλέκει χιλιάδες εργαζόμενους, αποτελεί σχεδόν το 3% του ΑΕΠ, έχει τηλεοπτικά συμβόλαια, να σταματάει χωρίς να υπάρχει αποχρών λόγος, όσες και αν είναι οι φωνές προς αυτήν την κατεύθυνση. Το αν θα τελειώσει ή όχι, εγώ ελπίζω ότι θα τελειώσει, εάν θέλετε την προσωπική μου άποψη. Ελπίζω και τονίζω τη λέξη ελπίζω, να έχουμε μια αρχή πολύ καλύτερη, διότι έχουμε πλέον σημαντικά μέσα και εργαλεία στα χέρια μας για την αντιμετώπιση και της βίας και της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
      Δεν πρόκειται όμως η εξέλιξη του πρωταθλήματος να αποτελέσει αιτία, όπως πολλοί θέλουν να λένε, είτε άφεσης αμαρτιών, είτε έκπτωσης στη διαδικασία της εξυγίανσης, η οποία έχει ξεκινήσει.
 
      Έρχομαι τώρα στο δεύτερο μεγάλο θέμα που θέλω να συζητήσουμε. Το θέμα της βίας. Αυτή η γάγγραινα που φαίνεται, χρόνια τώρα να μη μπορεί η Πολιτεία να την ελέγξει, με αποτέλεσμα τελικά να τιμωρούντα οι γονείς και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά τα φαινόμενα. Ο υγιής φίλαθλος κόσμος είναι όμηρος αυτής της ιστορίας.

      Πέρυσι τέτοια εποχή με μεγάλη ειλικρίνεια απευθυνόμενος προς  τους Έλληνες φιλάθλους, αποφεύγοντας κάθε μεγαλοστομία και κάθε μεγαλόπνοη εξαγγελία, γιατί από αυτές έχει χορτάσει ο Έλληνας πολίτης είπα: Ότι εγώ αν είχα ανήλικα παιδιά, γιατί τα παιδιά μου είναι ενήλικα δεν θα τα πήγαινα στο γήπεδο υπό τις συνθήκες που επικρατούν. Για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημα σας. Τώρα που έχω αποκτήσει εγγονό, όταν φτάσει σε ηλικία να μπορεί να παρακολουθήσει γήπεδο ελπίζω να μπορώ να τον πάω, γιατί αυτή τη στιγμή δε μπορώ.
      Η βία ήταν ενδημικό φαινόμενο στα ελληνικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, με τρόπο που μας κατέτασσε από πλευράς επίδοσης στις χειρότερες κατηγορίες των χωρών, της Ευρώπης τουλάχιστον. Η πολιτεία στοχοθέτησε το θέμα της βίας. Το περιγράψαμε, το αναλύσαμε, ξέρουμε πιο είναι. Είπαμε με ευθύτητα ότι ένα μεγάλο μέρος της βίας, ιστορικά, το παρήγαγαν οι ίδιες οι ΠΑΕ, ήταν μια ποδηγετούμενη βία, όπως και είπαμε ότι ένα κομμάτι της βίας οφείλεται και στην κρίση και στα νεανικά αδιέξοδα και σε διάφορους άλλους παράγοντες οι οποίοι επιδρούν στο νεανικό ψυχισμό. Αυτό όμως είναι αδιάφορο για τον πολίτη ο οποίος θέλει να μην σπάει το κεφάλι του στο γήπεδο και είναι αδιάφορο για τον πολίτη ο οποίος είχε το παιδάκι στο ματς και το οποίο έκλαιγε με τα δακρυγόνα. 
      Θέλω όμως να σας πω τα εξής: Ξεκινάμε τώρα με περισσότερα μέσα, περισσότερες δυνατότητες. Έχουμε τον αυστηρότερο πειθαρχικό κώδικα στην Ευρώπη, με συνεργασία της ελληνικής πολιτείας και της ΕΠΟ. Συνδέσαμε το πειθαρχικό δίκαιο, αυτό είχε γίνει παλιά από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού τον κ. Γερουλάνο, με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις. Είπαμε ότι το κράτος δεν πρόκειται, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, να χρηματοδοτεί πρωταθλήματα τα οποία βουλιάζουν μέσα στη βία και ότι θα επιβάλει πάρα πολύ σοβαρές οικονομικές κυρώσεις στις ομάδες οι οποίες ξεφεύγουν από τον κανόνα αυτό. Ξεκινούμε λοιπόν με καλύτερους όρους.
      Στα σκαριά είναι και ένα νομοσχέδιο που θα περάσει πολύ σύντομα και με το οποίο αυξάνονται πολύ οι ποινές των φυσικών αυτουργών των επεισοδίων. Υπάρχουν ρυθμίσεις καινούριες και για τους συνδέσμους οι οποίοι πρέπει να προσαρμοστούν και να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους.

      Αυτό το κομμάτι θέλω να εξηγήσετε περισσότερο. Τι θα λέει αυτός ο νόμος για τους συνδέσμους που είναι οι στρατοί που έχουν συγκροτηθεί με ευθηνή και των ΠΑΕ τα προηγούμενα χρόνια και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι, για όλα αυτά τα επεισόδια; 

      Θα σας εξηγήσω αμέσως, αλλά θέλω να κάνω έναν παρενθετικό συλλογισμό και έρχομαι αμέσως σε αυτό. Είναι εύκολο να αποδείξει κανείς αυτό το οποίο έχει συμβεί στην Ελλάδα δηλαδή να δείξει πόσα επεισόδια έχουν γίνει, είναι δύσκολο όμως να αποδείξει πόσα έχουν αποφευχθεί χάρη στη συντονισμένη δράση του κρατικού μηχανισμού. Και σας λέω, επειδή χθες είχαμε την αιματηρή συμπλοκή στα Πετράλωνα, ότι χάρη στις προσπάθειες της Αστυνομίας έχουν αποφευχθεί πολλά άλλα τέτοια «ραντεβού θανάτου» και δεν το ξέρει η κοινή γνώμη. Έχει γίνει πολύ μεγάλη δουλειά για την αποτροπή τέτοιων γεγονότων. Είναι καθαρά αστυνομικό ζήτημα αυτό, είναι κομμάτι της κοινής εγκληματικότητας από την Ελληνική Αστυνομία ,προσπάθειες για να υπάρχει η έγκαιρη πληροφόρηση και παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων γιατί άλλα μέσα δεν υπάρχουν, για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων ακραίου χουλιγκανισμού εκτός των αθλητικών χώρων.
      Τώρα όσον αφορά τους συνδέσμους. Πολλοί από τους συνδέσμους, όχι όλοι, έχουν εξελιχτεί και με ευθύνη Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών οι οποίες τους τροφοδοτούν, τους ταΐζουν κατά το κοινώς λεγόμενο, σε φυτώρια εγκλήματος. Αστυνομικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει κατά καιρούς σε συνδέσμους οπαδών πολλών ομάδων, έχουν αποδείξει τη διασύνδεση ορισμένων συνδέσμων με το κοινό έγκλημα, με όπλα, ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα καθώς επίσης, έχουν αποδείξει ότι αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις στρατούς, υπό την έννοια της οργάνωσης και λειτουργίας μαφιών. Εγώ τα έχω ονομάσει αυτά τα φαινόμενα μικρή καμόρα.
      Ο τρόπος προσέγγισης, που υπάρχει στο καινούριο νομοσχέδιο είναι ο μόνος που διαθέτει η δημοκρατική έννομη τάξη, οι κανόνες. Θα υπάρχουν κανόνες λειτουργίας οι οποίοι θεσμοθετούνται λεπτομερώς μέσα στο νομοσχέδιο, διαφάνειας δηλαδή στα μέλη, στον τρόπο διάθεσης εισιτηρίων, στον τρόπο των οργανωμένων μετακινήσεων. Σε περίπτωση που οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται οι σύνδεσμοι αυτοί θα σφραγίζονται. Πολύ απλά.

      Κρατώ τη βούληση της πολιτείας, όπως την περιγράψατε, να βάλει τέλος σε αυτή τη γάγγραινα του χουλιγκανισμού, που απειλεί τον ελληνικό αθλητισμό αλλά και την ελληνική κοινωνία.

      Μια τελευταία κουβέντα για να τελειώσουμε με μια νότα αισιοδοξίας. Η πρώτη αγωνιστική έδειξε ότι ο κόσμος, κυρίως στην επαρχία, θέλει να βλέπει ποδόσφαιρο και είναι σε θέση να διασφαλίσει ένα ειρηνικό ποδόσφαιρο. Ελπίζω να το δούμε αυτό να παγιώνεται.
      Οι επιτυχίες επίσης του ελληνικού αθλητισμού και που με αυτές άρχισα αυτή τη συνέντευξη μαζί σας, προσθέτοντας και τον Ηλία Ηλιάδη που κατέκτησε την πρώτη θέση σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τζούντο, πρέπει να σταθούν, πρέπει να εξακολουθούν να υπάρχουν και πρέπει δημοσιογραφικά, χωρίς καμιά διάθεση να δίνω συμβουλές σε εμπείρους δημοσιογράφους, πάντα να βλέπουμε και προς αυτή την κατεύθυνση, είναι χρόνιο παράπονο των Ελλήνων αθλητών.

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ