Tue30042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κήρυξε την έναρξη της 16ης Συνόδου της ΔΟΑ, παρουσία 105 εκπροσώπων των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών από 92 χώρες, στην Αρχαία Ολυμπία

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κήρυξε την έναρξη της 16ης Συνόδου της ΔΟΑ, παρουσία 105 εκπροσώπων των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών από 92 χώρες, στην Αρχαία Ολυμπία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 18 Ιουλίου 2023
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, κ. Γιάννης Οικονόμου, κήρυξε το απόγευμα της Δευτέρας 17 Ιουλίου, στην Αρχαία Ολυμπία, την έναρξη της 16ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για εκπροσώπους των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών.
Η Σύνοδος άνοιξε με την ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και τον χαιρετισμό του Προέδρου της ΔΟΑ, κ. Ισίδωρου Κούβελου. Οι 105 εκπρόσωποι Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών 92 χωρών θα έχουν την ευκαιρία, στη διάρκεια της Συνόδου, να εξερευνήσουν καινοτόμα προγράμματα Φυσικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στις Ολυμπιακές Αξίες, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών. 
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Οικονόμου, κατά την κήρυξη έναρξης  της 16ης Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας για εκπροσώπους των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών και Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών:
 «Αρχαίο Πνεύμ’ αθάνατον, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψ’ εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.»
Ο Κωστής Παλαμάς, ο τεράστιος ποιητής της ελληνικότητας, ξεκινά με αυτή τη στροφή τον Ολυμπιακό Ύμνο, ο οποίος ακούγεται στην τελετή έναρξης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. 
Το Πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αθάνατο, εφόσον οι αξίες που εκπροσωπεί το καθιστούν διαχρονικό. Το Πνεύμα αυτό είναι ο αγνός πατέρας του κάλλους, σωματικού και ψυχικού. Είναι ο πατέρας της ειρηνικής συνύπαρξης των αθλητών, που παραμερίζουν τις όποιες διαφορές των κρατών τους, ώστε να τιμήσουν την ευγενή άμιλλα. Είναι, επίσης, ο πατέρας του μεγάλου, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσδίδουν διαχρονική και αναλλοίωτη τιμή στους συμμετέχοντες. Τέλος, είναι ο πατέρας του αληθινού, αφού οι αθλητές αγωνίζονταν κατά τρόπο έντιμο, με αγνή και αληθινή αγάπη για τον αθλητισμό, δίχως πολιτικές, οικονομικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Νιώθω ιδιαίτερη τιμή και ευτυχία που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, στο χώρο του Αρχαίου Αθάνατου Πνεύματος που ύμνησε ο Παλαμάς, στο λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ολυμπισμού. Σε ένα χώρο που βρίσκεται η ψυχή της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας. 
Και βρισκόμαστε εδώ σήμερα και μπορούμε να κοιτάζουμε βαθιά στο μέλλον γιατί στεκόμαστε στις πλάτες γιγάντων του Ολυμπισμού, όπως ο Ηρακλής, ο μυθικός ιδρυτής των Αγώνων  αυτών, και ο βαρόνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν, ο αναβιωτής του σύγχρονου Ολυμπισμού. Ο Nτε Κουμπερτέν, με την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, επένδυσε πρωτίστως στα ιδανικά του Ολυμπισμού, τα οποία προάγονται μέσω των Αγώνων. Πρωτίστως, θέλησε να στηρίξει την ανάπτυξη της Παιδείας με στόχο την παγκόσμια Ειρήνη. Η παιδεία, στην ελληνική αρχαιότητα, ήταν άρρηκτα δεμένη με τον αθλητισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες που απαιτούνται για την ισορροπημένη ανάπτυξη και διαμόρφωση του χαρακτήρα κάθε νέου. Η γυμναστική και η μουσική συνιστούσαν την καρδιά της εκπαίδευσης και οι επιστήμες έρχονταν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Ο άμουσος και αγύμναστος δεν μπορούσε να μορφωθεί. 
Ο σύγχρονος Ολυμπισμός επιδιώκει να προάγει έναν τρόπο ζωής βασισμένο στη χαρά της προσπάθειας, και τον σεβασμό σε θεμελιώδεις τις οικουμενικές ηθικές αρχές:
την πίστη στην αξία του ανθρώπου, στον σεβασμό, την ευγενή άμιλλα, την αγνότητα των προθέσεων, την ισότητα και τη συναδέλφωση όλων των ανθρώπων, την βασισμένη στην αξιοκρατία αριστεία, την προσπάθεια, την αυτοβελτίωση, την ειρήνη, τον οικουμενισμό, την ελευθερία και την αυτοπειθαρχία. 
Σκοπός του Ολυμπισμού είναι να θέσει τον αθλητισμό στην υπηρεσία της αρμονικής ανάπτυξης του ανθρώπου, στοχεύοντας στην εμπέδωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ύψιστης αυτής αρετής που ανέδειξαν μορφές όπως ο Κικέρων, ο Πίκο Nτελά Μιράντολα και ο Καντ. Της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που συνιστά το θεμέλιο λίθο των σύγχρονων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να υπαγάγει το Υπουργείο Αθλητισμού στο Υπουργείο Παιδείας έρχεται να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών και να αποκαταστήσει την ελληνική παράδοση, σύμφωνα με την οποία αθλητισμός και αγωγή είναι αξεχώριστα δεμένα και προαπαιτούμενα για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και του ήθους της νεολαίας μας.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία έχει αναλάβει και διαδραματίζει κομβικό ρόλο στο Ολυμπιακό Κίνημα, με τη διάσωση, τη συντήρηση, την προαγωγή και τη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας και των Αξιών που περιβάλλουν τον Ολυμπισμό.
Η Σύνοδος των εκπροσώπων των Ολυμπιακών Επιτροπών και των Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, που ξεκινάει τις εργασίες της σήμερα, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δράσεις της ΔΟΑ, με τεράστια κοινωνική απήχηση. Και τούτο γιατί συγκεντρώνει, σε αυτό τον ιστορικό χώρο, τους εκπροσώπους όλων των θεσμών που έχουν ως δική τους αποστολή να εμπεδώσουν το περιεχόμενο των Ολυμπιακών Αξιών στις δικές τους κοινωνίες.  
Το Υπουργείο Αθλητισμού αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που έχει κληθεί να παίξει η ΔΟΑ στο Ολυμπιακό Κίνημα και παραμένει στο πλευρό της και τη διάθεσή της, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την λειτουργία της.
Εύχομαι επιτυχία στις εργασίες σας και μακροημέρευση του θεσμού αυτού, θυμίζοντάς σας λίγους στίχους από τον Ολυμπιόνικο του Πινδάρου για τον Ιέρωνα τον Συρακούσιο:
«Κι η δόξα λάμπει από μακριά του Πέλοπα
στους στίβους των Ολυμπιάδων,
όπου τα πόδια συνερίζουνται τα γρήγορα
και της θρασύμαχης αντρείας ο αθέρας,
που όποιος νικά σ' όλη του την επίλοιπη ζωή
έχει γλυκιά σα μέλι γαληνιά
όσο γι αγώνες γιατί ένα καλό
που βαστά πάντα μέρα με τη μέρα
είναι το πιό μεγάλο τ' αγαθό
για τον καθ' άνθρωπο».
Και με αυτά τα λόγια κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Εκπροσώπων των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών και Ολυμπιακών Ακαδημιών για το 2023.
 
photo1a 18-7-23
 
 
photo2a 18-7-23
 
 
photo3a 18-7-23
 
 
photo4a 18-7-23
 
 
photo5a 18-7-23

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ