Fri19042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Κυρώθηκε από τη Βουλή η Σύμβαση «Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ζητήματα ασφάλειας και προστασίας σε αθλητικά γεγονότα

Κυρώθηκε από τη Βουλή η Σύμβαση «Σεντ Ντενί», του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ζητήματα ασφάλειας και προστασίας σε αθλητικά γεγονότα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 2 Μαρτίου 2022
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Εκτενή αναφορά στις πολιτικές του Υφυπουργείου Αθλητισμού για τα ΑμεΑ έκανε ο κ. Αυγενάκης κατά την κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας με την κινεζική Ομοσπονδία, αποκαλύπτοντας ότι το Έργο πνοής της κατασκευής Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των Τευχών Δημοπράτησης
 
 
Κυρώθηκε, κατά πλειοψηφία, έπειτα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα (Σύμβαση «Σεντ Ντενί»).
Ομοίως, κυρώθηκαν και τα Μνημονίων Συνεργασίας με το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και με την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
 
Με την κύρωση της Σύμβασης «Σεντ Ντενί» υλοποιείται το πρώτο βήμα της άμεσης υλοποίησης των πρόσθετων νομοθετικών πρωτοβουλιών αντιμετώπισης της «οπαδικής βίας», τα οποία ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου. Ήδη, ξεκίνησε η συζήτηση του σχεδίου νόμου με τις σχετικές διατάξεις στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, συνεχίζεται αύριο Πέμπτη και την προσεχή Τρίτη και θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 9 Μαρτίου.
 
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ξεκινώντας την ομιλία του, απέτινε φόρο τιμής στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που «αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» και επανέλαβε τη θέση της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:
 
«Η στάση της πατρίδας μας σε αυτή την κρίση είναι προϊόν των δικών μας ιστορικών βιωμάτων, αλλά και των μεγάλων γεωπολιτικών μας επιλογών. Διότι, ήμασταν πάντα στην σωστή πλευρά της Ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συντασσόμαστε με την κοινή στάση των χωρών της Ευρώπης, στο πλευρό της Ουκρανίας».
 
Ο κ. Αυγενάκης για τη Σύμβαση «Σεντ Ντενί» τόνισε:
«Για πρώτη φορά θεσπίζεται ολοκληρωμένη  προσέγγιση στα θέματα ασφάλειας και υπηρεσιών στο πεδίο των αγώνων ποδοσφαίρου και των αθλητικών γεγονότων εν γένει. Προβλέπεται συντονισμός όλων των αρμοδίων φορέων (Κράτος, διοργανώτριες αρχές, ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικά σωματεία, Ελληνική Αστυνομία, ΔΕΑΒ, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ). 
Το ανέφερα και το επαναλαμβάνω: Είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των αρμοδίων φορέων για να καταπολεμήσουμε τη βία. 
Στόχος μας δεν είναι μόνο η αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων βίας. Στόχος μας είναι κυρίως η εμπέδωση της πρόληψης και της διαπαιδαγώγησης των φιλάθλων όλων των αθλημάτων, ούτως ώστε να εκλείψουν τελείως τα νοσηρά περιστατικά από τον αθλητισμό.
Και αυτό απαιτεί συντονισμένη και συνεργατική προσέγγιση μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων και οργάνων, δηλαδή της Πολιτείας, των πολιτικών κομμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των αθλητικών φορέων, των δημοσιογράφων, σύσσωμης της κοινωνίας».
Μεταξύ άλλων, η Σύμβαση «Σεντ Ντενί» προβλέπει:
> Υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης προσέγγισης από την Πολιτεία, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους φορείς και θα στηρίζεται στις αξίες της αποτελεσματικής τοπικής, εθνικής και διεθνούς συνεργασίας.
> Διασφάλιση ότι όλες οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες και όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια και η παροχή υπηρεσιών δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα.
> Πρόνοια της Πολιτείας για τις υπάρχουσες διεθνείς καλές πρακτικές κατά την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την ασφάλεια και την υπηρεσία.
 
Επιπλέον, στη Σύμβαση αναφέρονται ότι:
* Οι αρμόδιες αρχές θα θέσουν σε ισχύ κανονισμούς που θα εγγυώνται την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών αδειοδότησης, πιστοποίησης και κανονισμών ασφάλειας και θα διασφαλίζουν την εφαρμογή, παρακολούθηση και επιβολή τους.
 
* Ο σχεδιασμός των γηπέδων, της υποδομής τους και της διαχείρισης του πλήθους/κοινού είναι σύμφωνος με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα και τις καλές πρακτικές. 
 
* Ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, εντός της Αστυνομίας.
Το Κέντρο αυτό θα λειτουργεί ως ο μοναδικός δίαυλος, τόσο για την ανταλλαγή όλων των πληροφοριών και στοιχείων σχετικά με ποδοσφαιρικούς αγώνες με διεθνή διάσταση, όσο και για τη ρύθμιση άλλων θεμάτων που αφορούν τη διεθνή αστυνομική συνεργασία σε διεθνείς αγώνες. Το Κέντρο θα είναι υπεύθυνο και για την υιοθέτηση διεθνών καλών πρακτικών αστυνόμευσης.
 
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, επιπλέον, παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για τον αριθμό των υφιστάμενων αθλητικών Ομοσπονδιών και την αύξησή τους επί της θητείας του, για τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία σε όλη τη χώρα, εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων του Υφυπουργείου και για την πορεία καταγραφής όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μας μέσω της πλατφόρμας «Πέλοπας».
Χαρακτηριστικά, ο κ. Αυγενάκης, επισήμανε:
«Επί της διακυβέρνησής μας, αυξήθηκε από 48 σε 53 ο αριθμός των αθλητικών Ομοσπονδιών, που είναι επίσημα αναγνωρισμένες από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με τη χορήγηση Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης στις Ομοσπονδίες: 
> Σωματικής Διάπλασης και Φίτνες, 
> Μπέιζμπολ - Σόφτμπολ, 
> Ακριβείας, 
> Χόκεϊ 
> και Τροχοσανίδας. 
Παράλληλα, εκκρεμούν αιτήσεις χορήγησης Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης σε φορείς των αθλημάτων: 
> μεικτών πολεμικών τεχνών, 
> σούμο, 
> διελκυστίνδας 
> και της αισθητικής ομαδικής γυμναστικής. 
Στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, αυτή τη στιγμή, είναι εγγεγραμμένα 4.882 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, τα οποία ενισχύονται, ετησίως πλέον, από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες δεν υπήρχε σαφής εικόνα. Το μόνο που γνωρίζαμε ήταν ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού εποπτεύει 18 Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. 
Με τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας αθλητικών εγκαταστάσεων «Πέλοπας», σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αποκτούμε σαφή εικόνα του αριθμού, των ειδών και της κατάστασης των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας. 
Μέχρι στιγμής, έχουν καταχωρηθεί 4.323 δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και περιμένουμε ακόμα να εγγραφούν και να καταχωρήσουν τις αθλητικές τους εγκαταστάσεις, 51 από τους 332 Δήμους της χώρας».
Ακόμη, στη συζήτηση της κύρωσης του Μνημονίου Συνεργασίας με την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο Υφυπουργός Αθλητισμού προέβη σε εκτενή αναφορά της κυβερνητικής πολιτικής και των ειδικότερων πρωτοβουλιών και δράσεων στήριξης και ανάπτυξης του αθλητισμού των ΑμεΑ.
Αποκάλυψε, μάλιστα, ότι «το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των Τευχών Δημοπράτησης»
 
Ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως:
 
«Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί στην ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, συστάθηκε Τεχνική Διυπουργική Επιτροπή, η οποία επεξεργάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). 
Η Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και καθόρισε τους στρατηγικούς στόχους και τις δράσεις και του τομέα αθλητισμού. 
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία έχει δημοσιευθεί, το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το Δεκέμβριο του 2020, προσδίδοντας του τον υψηλότερο θεσμικό συμβολισμό.       
Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίησή του ανά τομέα και δράση. Καθώς και οι μηχανισμοί παρακολούθησης και αξιολόγησής του.   
 
Ειδικότερα, στο Υφυπουργείο Αθλητισμού εργάζεται η Ομάδα Εργασίας για την καταγραφή της προσβασιμότητας των δημοσίων δομών που υπάγονται στο ή εποπτεύονται από το Υφυπουργείο.
 
Παράλληλα, με την πλατφόρμα «Πέλοπας», που λειτουργούμε σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), έχουμε συμπεριλάβει ερωτήσεις προσβασιμότητας για όλες τις αθλητικές υποδομές της χώρας.
  
Επιπλέον, η ιστοσελίδα της ΓΓΑ είναι προσβάσιμη στα Άτομα με Αναπηρία και μπορούν να υποβάλλουν  την αίτησή τους, για οποιοδήποτε θέμα τους αφορά, σε σχέση με τον τομέα του αθλητισμού. 
 
Επίσης, έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός και η κατασκευή νέου ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, εντός του  2022, στον οποίο προβλέπεται και απαιτείται η τήρηση κανόνων και προτύπων για το σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία των διαδικτυακών τόπων της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αυτά περιγράφονται στο «Πλαίσιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» σε συνδυασμό με τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας.  
Ακόμη, έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας για τα προγράμματα «Άθληση για Όλους», όπου μεταξύ άλλων, προβλέπονται και επεξεργάζονται προτάσεις και δράσεις για τον αθλητισμό των ΑμεΑ.  
 
Είναι άξιο μνείας ότι ο αθλητικός νόμος αντιμετωπίζει ισότιμα τους αθλητές ΑμεΑ (αθλητές/αθλήτριες, δικαιώματα, πριμ, κλπ). Μάλιστα, ο αθλητισμός αποτελεί τον πρώτο τομέα πολιτικής, όπου υπάρχει θεσμικά πλήρης ισοτιμία των ΑμεΑ. 
 
Με σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες των τελευταίων 2,5 ετών:
* Ρυθμίσαμε δικαιότερη και σύμφωνη με τις αρχές του αθλητισμού εκπροσώπηση των επιμέρους φορέων στην 11μελή ολομέλεια της Διοίκησής της, δηλαδή της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Α.ΟΜ. ΑμεΑ.), της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (Ο.Σ.Ε.Κ.Α.) και των Παραολυμπιονικών (άρθρο 9, ν. 4726/2020 για την εκπροσώπηση των μελών στη διοίκηση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής)
* Προβλέψαμε ότι η σύσταση Ομοσπονδίας για το άθλημα του Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (ατόμων με ακρωτηριασμό ή εγγενή ανωμαλία ενός εκ των δύο κάτω άκρων) θα απαιτεί αποφάσεις τριών (3) σωματείων που καλλιεργούν το άθλημα και πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις (άρθρο 8, ν. 4726/2020).
Προσφέραμε υπόσταση, πόρους και τη δυνατότητα αποτελεσματικής ανάπτυξης του αθλήματος από την οικεία Ομοσπονδία, ενώ παράλληλα η Πολιτεία μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του αθλήματος και τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας.
* Αναγνωρίσαμε τον καθοριστικό ρόλο των αθλητών συνοδών ΑμεΑ, οι οποίοι συμμετέχουν σε αγώνες αθλητών με αναπηρίες (άρθρο 13, ν. 4726/2020).
Με τον τρόπο αυτό, καλύφθηκε το νομοθετικό κενό που υπήρχε στη μη ρητή συμπερίληψη της εγγραφής στον ειδικό πίνακα διακρίσεων της ΓΓΑ και στη μη ρητή χορήγηση παροχών σε αρτιμελείς αθλητές, που αγωνίζονται νομίμως, με βάση τους Διεθνείς Κανονισμούς εκάστου αθλήματος, σε αγώνες Ατόμων με Αναπηρίες. 
 
Μεριμνούμε, εξάλλου, για εργασίες αποκατάστασης και βελτίωσης των συνθηκών και των υποδομών σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις που κατέχει ή/και εποπτεύει το Υφυπουργείο Αθλητισμού. 
 
Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η κατασκευή του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, του πρώτου αθλητικού κέντρου ΑμεΑ στη χώρα μας. Ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών και των αθλητριών ΑμεΑ και θα προσφέρει τις δυνατότητες για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους και την καλύτερη προετοιμασία τους για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις. 
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσης των Τευχών Δημοπράτησης. 
Πολύ σύντομα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Ραφήνας, κ. Μπουρνούς, θα ανακοινώσουμε τις συγκεκριμένες ημερομηνίες δημοπράτησης για αυτό το τόσο σημαντικό και οραματικό έργο για το Παραολυμπιακό αθλητικό κίνημα. 
Ο Παραολυμπιακός αθλητισμός και γενικότερα ο αθλητισμός των ΑμεΑ αποτελούν πρωτίστως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα στάσης ζωής. Οι αθλητές ΑμεΑ, οι πρωταθλητές ΑμεΑ και οι Παραολυμπιονίκες μας, αποτελούν πρότυπο μαχητικότητας και αγωνιστικότητας, πρότυπο της αέναης προσπάθειας για βελτίωση, πρότυπο αισιοδοξίας και επιμονής, πρότυπο προς μίμηση για όλους και κυρίως για τους νέους μας».
 
vouli1a 2-3-22

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ