Fri19042024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Τα μέτρα για την οπαδική βία και ο μόνιμος, ετήσιος, μηχανισμός χρηματοδότησης του αθλητισμού από το Στοίχημα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους προέδρους των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

Τα μέτρα για την οπαδική βία και ο μόνιμος, ετήσιος, μηχανισμός χρηματοδότησης του αθλητισμού από το Στοίχημα συζητήθηκαν στη συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους προέδρους των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2022


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με τους προέδρους των λιγκών, των τεσσάρων επαγγελματικών πρωταθλημάτων της χώρας μας, συναντήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αντικείμενο της συζήτησης του Υφυπουργού Αθλητισμού με τους Γιώργο Μποροβήλο (Super League 1), Λεωνίδα Λεουτσάκο (Super League 2), Βαγγέλη Γαλατσόπουλο (Basket League) και Παντελή Ταρνατώρο (Volley League) ήταν:


- Οι θεσμικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει άμεσα η Κυβέρνηση για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, όπως αυτές καθορίστηκαν στη χτεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό


- Η οικονομική ενίσχυση των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του Στοιχήματος.


Ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την αρωγή όλου του επαγγελματικού αθλητισμού και τη στήριξη στα επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, που σύντομα θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα στους ποδοσφαιρικούς εκπροσώπους την αυξημένη ευθύνη που έχουν οι ΠΑΕ για τις έκνομες συμπεριφορές των οπαδών τους. Οι πρόεδροι των λιγκών δεσμεύτηκαν ότι θα σταθούν σύμμαχοι σ' αυτή τη μεγάλη μάχη της Κυβέρνησης για καθαρό και ασφαλή αθλητισμό.


Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της Οικονομίας της χώρας, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο.


Αναλύθηκε στους εκπροσώπους του επαγγελματικού αθλητισμού ο μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησής τους, που θεσπίστηκε σε ετήσια βάση, από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος και τους εξηγήθηκε ότι η προκαταβολή των 31 εκατ. ευρώ, που εισέπραξαν πέρυσι τον Μάρτιο, θα μπορεί να αξιολογηθεί εντός του προσεχούς τριμήνου, ως προς την πραγματική ροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, καθώς αυτή εκκίνησε στις 12 Ιουλίου 2021.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε:


«Μερικές μέρες μετά από το τραγικό συμβάν με ένα νέο παιδί που έφυγε με τον γνωστό σκληρό τρόπο, σήμερα είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους προέδρους των επαγγελματικών Λιγκών, Super League 1, Super League 2, Basket League και Volley League για τα θέματα της οπαδικής βίας και για τις πρωτοβουλίες που ο Πρωθυπουργός με τις δικές του εντολές και με την καθοδήγησή του εξελίσσει σε όλα τα επίπεδα.


Ανταλλάξαμε απόψεις, άλλωστε ειδικά οι πρόεδροι των Super League 1 και 2 έχουν μία μεγάλη εμπειρία που σίγουρα είναι χρήσιμη σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, στην οποία δεν περισσεύει κανένας.


Συνάμα μιλήσαμε για τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και σε επίπεδο κύρωσης της σύμβασης Σεντ Ντενί, αλλά και των διατάξεων που θα φέρουμε για αυστηροποιήσεις του ιδιώνυμου στη Βουλή, του πλαισίου λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων, του Ποινικού Κώδικα και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων που σίγουρα θα αλλάξουν το τοπίο και θα περιορίσουν –μακάρι να μπορούσαμε να πούμε θα εξαλείψουν καθώς αυτό είναι το επιθυμητό- τα περιστατικά βίας και τον χουλιγκανισμό σε μέγιστο βαθμό.


Συνάμα μιλήσαμε για την οικονομική ενίσχυση των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ.


Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη στενή συνεργασία του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των κ. Σταικούρα, Σκυλακάκη και Βεζυρόπουλου, καταφέραμε και πλέον λειτουργεί ο μηχανισμός ενίσχυσης από τα κέρδη της φορολογίας των παικτών του στοιχήματος και δημιουργεί έναν κουμπαρά που μέσα από αυτόν οι επαγγελματικές λίγκες έχουν ήδη εισπράξει το ποσό των 31 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός.


Χρήματα που ποτέ δεν είχαν δοθεί στον ελληνικό αθλητισμό.


Ανανεώσαμε το ραντεβού μας, μετά από μία διεξοδική συζήτηση που είχαμε όλοι μαζί με το οικονομικό επιτελείο, σε περίπου 2,5 μήνες από τώρα.


Η εικόνα του «κουμπαρά» δείχνει ότι παράγονται εξαιρετικά ωφέλιμα στοιχεία και αποτελέσματα, τα οποία βέβαια καταλήγουν στον αθλητισμό. Θα υπάρξουν και μερικές βελτιώσεις στο σύστημα εισπραξιμότητας έτσι ώστε μετά από 2,5 – 3μήνες να έχουμε επίσημη ενημέρωση από το οικονομικό επιτελείο της χώρας για να βγάλουμε ασφαλή νούμερα και να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις πλέον στους ιδιοκτήτες ομάδων, ποδοσφαίρου μπάσκετ, και βόλεϊ.


Βεβαίως έγινε αναφορά και στις φορολογικές μειώσεις και τις διευκολύνσεις που είχαν ως αποτέλεσμα έμμεσα οφέλη στις ομάδες: θυμίζω τον ΦΠΑ στα εισιτήρια από το 24% στο 13%, τη μείωση του φόρου στα συμβόλαια και σε μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που επιβάρυναν το πορτοφόλι των επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, βόλει και μπάσκετ.


Το σπουδαίο είναι ότι πλέον συστήσαμε έναν μόνιμο μηχανισμό, με στόχο την ύπαρξη σε ετήσια βάση της σταθερής χρηματοδότησης. Είναι όμως η αρχή και κάθε αρχή είναι και δύσκολη, μέχρις ότου αποκτηθεί κανονικός ρυθμός. Το ευχάριστο και το αισιόδοξο είναι ότι ο μηχανισμός αυτός λειτουργεί και παράγει καλά οικονομικά αποτελέσματα.


Θα είμαστε σε θέση μόλις κλείσει έναν χρόνο λειτουργίας να έχουμε καθαρότερη εικόνα και σαφώς να κάνουμε και καλύτερες προβλέψεις, καθώς μέχρι σήμερα έχει κλείσει μόλις έξι μήνες ο μηχανισμός αυτός.


Πρόκειται για μια διαφορετική αντιμετώπιση του αθλητισμού από τη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Διαφορετική απ' ότι είχαν συνηθίσει οι άνθρωποι του αθλητισμού τόσα χρόνια και αυτό το διατύπωσαν και οι ίδιοι στην τηλεδιάσκεψη με τους τρεις Υπουργούς των Οικονομικών.


Καταλαβαίνω και την αγωνία τους και τα προβλήματά τους, με τα περιοριστικά μετρά στις κερκίδες και τον μειωμένο αριθμό εισιτηρίων. Τα πράγματα όμως μπήκαν ήδη σε μία τροχιά μεγαλύτερου επαγγελματισμού και συνέπειας σε σύγκριση με το παρελθόν».

Ο Πρόεδρος της Super League 1, δήλωσε:


«Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση για το φλέγον ζήτημα της βίας που και εμάς ως Super League 1 μας επηρεάζει άμεσα, διότι το ποδόσφαιρο δέχεται καίριο πλήγμα όταν υπάρχει βία.


Σίγουρα οι ομάδες από την πλευρά τους θα κάνουν ενέργειες και κάνουν ενέργειες. Όπως γνωρίζετε, πολλές φορές οι συνέπειες είναι βαρύτατες για τις ομάδες και βλέπουμε ότι εξαιτίας των φαινομένων βίας πολλοί αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.


Βέβαια, για εμάς τις ΠΑΕ, μεγάλο ρόλο θα παίξει και η τιμωρία των φυσικών προσώπων διότι εκεί εναπόκειται να δούμε κάποια βελτίωση στο θέμα της βίας. Πέρα από τις ΠΑΕ, που σωστά τιμωρούνται, θα πρέπει να δούμε να τιμωρούνται και φυσικά πρόσωπα, διότι όταν κάποιος γνωρίζει ότι η παραβατική του συμπεριφορά θα έχει συνέπειες, είναι πολύ λογικό να προσέξει τι θα κάνει. Όταν δεν υπάρχει τιμωρία σε ένα φυσικό πρόσωπο για μια παραβατική συμπεριφορά, αυτή και επαναλαμβάνεται και έχει μιμητές.

Στο θέμα των Συνδέσμων Οπαδών θα προσπαθήσουμε και εμείς ως ΠΑΕ να συνδράμουμε, έτσι ώστε εκεί που υπάρχουν και είναι νόμιμοι να λειτουργούν με έλεγχο.

Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν το ποσοστό από το στοίχημα που έχει να κάνει με την ενίσχυση των ομάδων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Αναγνωρίζουμε ότι έχει πληγεί η οικονομική ζωή της χώρας γενικότερα, εξαιτίας του covid, αλλά και οι ομάδες αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας της μείωσης της προσέλευσης των φιλάθλων, το οποίο δημιουργεί και άλλα προβλήματα, όπως με τους χορηγούς, είτε αξιώσεις από κατόχους εισιτηρίων διαρκείας που ζητούν να αποζημιωθούν.


Συμφωνήσαμε να συναντηθούμε ξανά μετά από 2-3 μήνες, να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα ώστε να υπάρξει μια οικονομική ανακούφιση».

Ο Πρόεδρος της Super League 2, ανέφερε:

«Ο Υφυπουργός μας ενημέρωσε για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν από το Υπουργείο και την Πολιτεία, μετά την δολοφονία του Άλκ,η για να σταματήσουμε το φαινόμενο της βίας. Από την πλευρά μας τον ενημερώσαμε ότι θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.


Επίσης, συζητήσαμε για το ποσοστό του στοιχήματος που πήραν πέρυσι οι ομάδες και το οποίο θα είναι σε μόνιμη βάση και ευχαριστούμε γι' αυτό την Κυβέρνηση.


Είχαμε μια ενημέρωση για το πώς θα γίνει η κατανομή των χρημάτων από το Υπουργείο Οικονομικών και θα βρεθούμε ξανά σε 2,5 με 3 μήνες να δούμε τι ποσό έχει μαζευτεί και κατά πόσο αυτό το μόνιμο έσοδο θα μπορεί να μπει σε μια διαρκή και κανονική ροή, για να ξέρουν και οι ομάδες τι παίρνουν και πόσο μπορούν να επενδύσουν».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ (Basket League) επισήμανε:

«Μια μεγάλη συγνώμη από την οικογένεια του Άλκη, του 19χρονου που χάθηκε τόσο άδικα και ευχόμαστε να είναι το τελευταίο θύμα της βίας.
Ο αθλητισμός ενώνει και δεν έχει σχέση με αυτά τα γεγονότα. Πάνω σε αυτό το θέμα έγινε μια συζήτηση σήμερα. Ο κ. Αυγενάκης μας ανέλυσε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που θα παρθούν τις επόμενες μέρες.


Από εκεί και πέρα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, κράτος, υπουργεία, ομάδες, δημοσιογράφοι, φίλαθλοι και οι αθλητές ώστε ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα.


Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε ήταν η εφαρμογή της ΚΥΑ και του νόμου που έχει σχέση με το στοίχημα. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες σε συνεργασία και με το Υπουργείο Οικονομικών και με το Υπουργείο Αθλητισμού και έχουμε πετύχει πολλά σε διάφορα μέτρα οικονομικά, που έχουν σχέση με τη φορολογία των παικτών και των προπονητών, τη μείωση του ΦΠΑ των εισιτηρίων κλπ.


Το ευχάριστο είναι ότι η χρηματοδότηση από το στοίχημα είναι ένα μόνιμο μέτρο και κάθε χρόνο θα βοηθιέται ο επαγγελματικός και ερασιτεχνικός αθλητισμός.


Βέβαια κάθε νέος νόμος χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Θα γίνει προσπάθεια τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και από του Αθλητισμού ώστε στο επόμενο τρίμηνο που θα γίνει η νέα συνάντηση, να δούμε την εξέλιξη της νέας εφαρμογής».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΣΑΠ (Volley League), υπογράμμισε:


«Έγινε μία συζήτηση και μία ενημέρωση από τον κ. Αυγενάκη, που μας μετέφερε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πατάξει κάθε φαινόμενο βίας, ζητώντας την συνδρομή των ομάδων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, καθώς το βέβαιο είναι πως η Πολιτεία χρειάζεται τη συνδρομή όλων μας για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τη φορολογία του στοιχήματος, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μάς ανέφερε τα δεδομένα που υπάρχουν και μας έδωσε ένα χρονοδιάγραμμα 2,5 – 3 μηνών ώστε να γίνει μία συζήτηση με τον κ. Αυγενάκη, να δούμε πως πάει η πορεία των εσόδων και να μπορέσουν οι ομάδες και οι Λίγκες να προγραμματίσουν τα έσοδά τους ώστε να ολοκληρώσουν και τις υποχρεώσεις τους.


Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, καταρχήν, που για πρώτη φορά έρχονται χρήματα του στοιχήματος εδώ που θα έπρεπε να έρθουν και αυτό έγινε μετά από προσπάθειες του κ. Αυγενάκη και της Κυβέρνησης. Και ευχαριστούμε πολύ για τη συνάντηση αυτή, καθώς το να μαζευόμαστε όλες οι λίγκες να συζητάμε είναι πολύ θετικό. Όπως και το βοηθάμε και εμείς τον Υπουργό, όπως μπορούμε, στο δύσκολο έργο που έχει».

sisk4 prop

273063931 322475559661616 5437452974557964552 n

 273085200 972773656674582 8836480005760035652 n

272914112 618914229176298 7004118007641248745 n

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ