Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Απολύτως διασφαλισμένα με τον νόμο μας τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ οι πρόσφατες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων»

Λ. Αυγενάκης: «Απολύτως διασφαλισμένα με τον νόμο μας τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ οι πρόσφατες συντηρήσεις των εγκαταστάσεων»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Ιανουαρίου 2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στην πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, η οποία έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά από το 2020, αλλά και στις κυριότερες εργασίας που έχουν γίνει για επισκευές, συντήρηση, καθώς και αγορές-προμήθειες στις αθλητικές εγκαταστάσεις του, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, απαντώντας στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη, μνημόνευσε το άρθρο 23 του ν. 4726/2020, το οποίο ορίζει ότι «από την οριστική μεταφορά των εγκαταστάσεων και την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά» (Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά), όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό με σχέσεις εργασίας είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μετατάσσονται με την ίδια σχέση εργασίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μετατάσσονται σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου ή εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με αυτές που κατείχαν».

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, μάλιστα, υπενθύμισε ότι «οι σύλλογοι των εργαζομένων, τόσο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όσο του ΟΑΚΑ, του Άγιου Κοσμά, του ΣΕΦ και του Καυταντζογλείου, όλοι είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους» τονίζοντας πως «είμαι περήφανος για το μεγάλο έργο συντήρησης και αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών σε όλη τη χώρα την περίοδο της θητείας μου. Το επαναλαμβάνω: Παραλάβαμε εγκατάλειψη και δημιουργούμε ασφαλείς και λειτουργικούς αθλητικούς χώρους σε όλη την επικράτεια. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά και προχωράμε».

Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης απαρίθμησε τις κυριότερες εργασίας που έχουν γίνει για επισκευές, συντήρηση, καθώς και για αγορές-προμήθειες στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά την τελευταία διετία, οι οποίες ξεπερνούν σε δαπάνη το 1 εκατ. ευρώ.


Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού:

«Ευχαριστώ για την ερώτηση αναφορικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.) Αγίου Κοσμά, καθώς μου δίδετε η ευκαιρία να ενημερώσω από το επίσημο βήμα της Ολομέλειας, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του απαιτητικού σχεδίου της μετεγκατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Και να διορθώσω τον τίτλο της ερώτησής σας, κ. Συντυχάκη, περί “απαξίωσης”. Όχι μόνο δεν απαξιώνουμε τις εν λόγω αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά, με την ευκαιρία της μετεγκατάστασης, τις εκσυγχρονίζουμε και τις αναβαθμίζουμε!

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το θέμα των εργαζομένων: Αναφέρεστε σε “ανησυχία των εργαζομένων”, “οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα» και άλλα τέτοια ανυπόστατα!

Μα καλά δεν θυμάστε;
Πριν από περίπου 1,5 χρόνο δεν συζητούσαμε αυτό το θέμα εδώ σε αυτήν την αίθουσα;
Τότε δεν είχα παρουσιάσει την 5η ενότητα του τότε σχεδίου νόμου, που έκανε πρόβλεψη για το προσωπικό του Αθλητικού Κέντρου “Άγιος Κοσμάς”;

Όπως είχα πει και τότε διασφαλίζουμε πλήρως τους εργαζόμενους στον Άγιο Κοσμά. Η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά και παράλληλα εξασφαλίσαμε τα εργασιακά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων που απασχολούνται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας “Άγιος Κοσμάς”.

Μάλιστα, οι σύλλογοι των εργαζομένων, τόσο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όσο του ΟΑΚΑ, του Άγιου Κοσμά, του ΣΕΦ και του Καυταντζογλείου, όλοι είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους, όχι μόνο για την εν λόγω ρύθμιση, αλλά και διότι βλέπουν μια ηγεσία που κινείται, που τους ακούει.

Να σας θυμίσω τι ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο του 2020 σε αυτήν εδώ την αίθουσα;
Ψηφίσαμε το άρθρο 23 του ν. 4726/2020 (ΦΕΚ Α’ 181/18-09-2020), το οποίο ορίζει τα εξής:
“Από την οριστική μεταφορά των εγκαταστάσεων και την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά» (Ε.Α.Κ.Ν. Αγίου Κοσμά), όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτό με σχέσεις εργασίας είτε δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου, κατά παρέκκλιση (μάλιστα, κατά παρέκκλιση) οποιασδήποτε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μετατάσσονται με την ίδια σχέση εργασίας στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
Μετατάσσονται σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχης κατηγορίας και κλάδου ή εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με αυτές που κατείχαν”.
 
Επίσης, προβλέψαμε ότι, εάν δεν υπάρχουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αντίστοιχες θέσεις, τότε μετατάσσονται σε θέσεις αντίστοιχες των τυπικών τους προσόντων, κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κενή οργανική θέση, μετατάσσονται, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε προσωποπαγείς θέσεις, που συνιστώνται με την ίδια απόφαση.

Επιπλέον, οι δικηγόροι που υπηρετούν στον Άγιο Κοσμά με σχέση έμμισθης εντολής, μεταφέρονται, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, σε φορέα που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μετά από απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταφέρονται με την ίδια σχέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν κατά τον χρόνο μεταφοράς είτε σε κενή οργανική θέση, είτε σε προσωποπαγή θέση, που συστήνεται με την ίδια απόφαση.

Παράλληλα, έχουμε ορίσει στο νόμο ότι οι αποφάσεις αυτές για τους εργαζομένους εκδίδονται σε αποκλειστική προθεσμία ενός (1) μηνός από την οριστική κατάργηση του νομικού προσώπου.
Και βεβαίως, τα αποτελέσματά τους ανατρέχουν στην ημερομηνία κατάργησης.
Επίσης, το χρονικό διάστημα έως την κοινοποίηση των μετατάξεων και την ανάληψη υπηρεσίας του προσωπικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας τους στον φορέα υποδοχής που καταβάλλει και τις αντίστοιχες αποδοχές τους για το διάστημα αυτό.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο άρθρο το είχατε ψηφίσει κι εσείς, το ΚΚΕ.
 
Καλύψαμε όλα τα ενδεχόμενα και όλες τις πιθανές περιπτώσεις διασφαλίζοντας πλήρως όλα τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού του ΕΑΚΝ “Άγιος Κοσμάς”. Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, δεν βρίσκεται κανείς στον αέρα!  
 
Κύριε Συντυχάκη, ή δεν θυμάστε τι ψηφίσατε ή προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις για θέματα που δεν υφίστανται!

Για τις εγκαταστάσεις τώρα στον Άγιο Κοσμά:

Η συντήρηση, η αναβάθμιση και η αξιοποίηση των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας.  Προχωρήσαμε στην πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης, με την παραχώρηση του κλειστού Ολυμπιακού ακινήτου στα Άνω Λιόσια στην ΚΑΕ ΑΕΚ.
Εργαζόμαστε για τις αξιοποιήσεις και άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, σε Ολυμπιακό Χωριό, Παιανία και βεβαίως και στον Άγιο Κοσμά.

Έχουμε υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Lamda Development για την μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων από τον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό.
Παράλληλα, όμως, υλοποιούμε έργα επισκευής και συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά, για την άρτια και ασφαλή λειτουργία τους.
Συνοπτικά, σας αναφέρω τις κυριότερες  εργασίας που έχουν γίνει για επισκευές, συντήρηση, καθώς και αγορές-προμήθειες στον Άγιο Κοσμά:

* Κεντρικές εγκαταστάσεις:
> Μετά από 18 χρόνια πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής των σκεπών και των υδρορροών στις οροφές όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων (κλειστών προπονητηρίων), ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε το επίπεδο άνεσης φωτισμού (αντικατάσταση λαμπτήρων).
> Επισκευάστηκαν οι σάουνες στο κλειστό προπονητήριο γυμναστικής  και  στο κλειστό προπονητήριο Άρσης Βαρών.
> Έχουν γίνει οι εργασίες συντήρησης και επισκευής των κλιματιστικών μονάδων τόσο των αθλητικών εγκαταστάσεων, όσο και του συγκροτήματος των ξενώνων που φιλοξενούνται οι αθλήτριες και αθλητές των εθνικών ομάδων.
> Προκειμένου οι αθλητές να προπονούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες, μετά από 18 χρόνια, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 26 κλιματιστικά τύπου ντουλάπας στα κλειστά προπονητήρια και 31 κλιματιστικά τύπου split στο συγκρότημα των ξενώνων.
> Έγιναν εργασίες μόνωσης των οροφών του συγκροτήματος των ξενώνων, προμήθεια ηλιακών θερμοσιφώνων και εργασίες συντήρησης.
> Ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα των αθλητών–αθλητριών που διαμένουν στους ξενώνες για την δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο (free Wi-Fi) στο συγκρότημα των ξενώνων και στα γραφεία διοίκησης.
> Πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την αποκατάσταση των εξεδρών του ανοικτού προπονητηρίου στίβου, την τοποθέτηση σκιάστρων σε αυτές, καθώς και του επαναχρωματισμού των υποστηρικτικών χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
> Τοποθετήθηκε τεχνητός χλοοτάπητας στα γήπεδα ποδοσφαίρου και προστατευτικό πάνελ.
> Έγινε προμήθεια αθλητικού υλικού και όργανα γυμναστικής τα οποία τοποθετήθηκαν εντός των κλειστών προπονητηρίων για χρήση από τους αθλητές – αθλήτριες.
> Ανακαινίστηκε ολικά το ανοικτό γήπεδο αντισφαίρισης (εργασίες συντήρησης στον τάπητα, αντικατάσταση φιλέ και τοίχου εκμάθησης).
> Στο κλειστό προπονητήριο πυγμαχίας αντικαταστάθηκε το φθαρμένο  τμήμα της οροφής, τοποθετήθηκε τέντα και πραγματοποιήθηκε ολική αντικατάσταση του ξύλινου δαπέδου, καθιστώντας το προπονητήριο λειτουργικό για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες  αθλητών – αθλητριών των εθνικών ομάδων πυγμαχίας.
> Πραγματοποιήθηκαν εργασίες για την αντικατάσταση και επισκευή των πλατό, στο κλειστό προπονητήριο της άρσης βαρών.
> Ολοκληρώθηκαν εργασίες συντήρησης των σωληνώσεων, των φίλτρων καθαρισμού καθώς και συντήρηση των αντλιών και των καυστήρων του συγκροτήματος των κολυμβητηρίων (λεβητοστάσιο υπαίθριας δεξαμενής και κλειστού καταδυτηρίου).
> Έγιναν, επίσης όλες οι εργασίες συντήρησης στα όργανα της παιδικής χαράς του αθλητικού κέντρου που έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίησή της από εγκεκριμένο φορέα πιστοποίησης.

* Κλειστό Κολυμβητήριο Πειραιά “Π. Καπαγέρωφ”:
> Έγινε ολική αντικατάσταση των σωληνώσεων κυκλοφορίας του νερού (λεβητοστάσιο κολυμβητηρίου) και συντήρηση των αντλιών και των καυστήρων του κολυμβητηρίου μετά από 50 χρόνια.
> Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια πίνακα αποτελεσμάτων και αμέσως μετά βατήρων εκκίνησης.
> Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η προμήθεια αθλητικού υλικού (τέρματα υδατοσφαίρισης διεθνών προδιαγραφών, αντικυματικοί διάδρομοι κολύμβησης κλπ) του κολυμβητηρίου.
> Δημιουργήθηκε αίθουσα συναντήσεων των αθλητών και προπονητών που θα καλύπτει τις ανάγκες των εθνικών ομάδων πόλο και κολύμβησης, καθώς και τα σωματεία.
> Ξεκίνησαν οι εργασίες σχετικά με την εκπόνηση μελέτης για την συνολική ενεργειακή αναβάθμιση του κλειστού κολυμβητηρίου.
> Ήδη, πραγματοποιήθηκε η προμήθεια προβολέων LED εξοικονόμησης ενέργειας, αντικαθίστανται οι παλαιού τύπου λαμπτήρες και ολοκληρώνεται η αναβάθμιση συστήματος φωτισμού.

* Ναυταθλητικός Λιμένας Μικρολίμανο:
> Προκαταρκτικές εργασίες για συντήρηση του κτιρίου του πρώην Ε.Κ.Ι.Π. (μετά το πέρας της ανάπλασης του χώρου από το Δήμο Πειραιά).
> Εκμίσθωση οικοπέδου για χρήση χώρου στάθμευσης (πάρκινγκ).

Οι συνολικές δαπάνες των δύο τελευταίων ετών για την συντήρηση των εγκαταστάσεων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά ξεπερνούν τις 500.000 €!
Και στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για τους διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, οι οποίες ξεπερνούν κι αυτές τις 500.000 €!  

Το έχω ξαναπεί από αυτό εδώ το βήμα. Είμαι περήφανος για το έργο που έχει γίνει για τη συντήρηση και την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών την περίοδο της θητείας μου.
Το επαναλαμβάνω: Παραλάβαμε εγκατάλειψη και δημιουργούμε ασφαλείς και λειτουργικούς αθλητικούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά! Και προχωράμε».

SINTIH prop

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ