Fri29032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Γιώργος Μαυρωτάς: Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός…

Γιώργος Μαυρωτάς: Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός…

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 20 Μαΐου  2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, με θέμα «Καταγγελία παρανομιών: δικαίωμα ή υποχρέωση;» μίλησε ο γ.γ. Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς.
Ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στη σημασία των καταγγελιών παρανομιών τονίζοντας ότι η εξωτερίκευση τέτοιων συμβάντων απαιτεί βούληση και κανάλια επικοινωνίας, ούτως ώστε να δοθεί χώρος και χρόνος στους καταγγέλλοντες να περιγράψουν διεξοδικά το πρόβλημα.
Για να εμπεδωθεί ωστόσο η βούληση αυτή, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μαυρωτάς, πρέπει πρώτα να έχει εδραιωθεί ένα ηθικό υπόδειγμα στην κοινωνία, που θα τοποθετεί την ακεραιότητα και την ατομική ευθύνη σε πρώτο πλάνο.
Ο γ. γ. Αθλητισμού αναφέρθηκε ειδικά σε τρεις παθογενείς περιπτώσεις έτσι όπως αυτές αναδύονται στον χώρο του αθλητισμού:
- στο  μείζον θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης όπως αυτό αναδείχθηκε στη δημόσια σφαίρα μετά την καταγγελία – ορόσημο της  Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου
- στο ντόπινγκ που μερικές φορές περνάει ως «αναγκαίο κακό» με αποτέλεσμα να μην τιμωρούνται οι υπαίτιοι και το πρόβλημα να διαιωνίζεται και
- στο φαινόμενο της χειραγώγησης αγώνων στην καταπολέμηση του οποίου ήδη λειτουργεί η Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ).  
«Αποτελεί, για όλους μας,  ηθική και νομική υποχρέωσή η γνωστοποίηση παθογενών φαινομένων που υπονομεύουν τον αθλητισμό. Οφείλουμε να δώσουμε ηθικά ερείσματα σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον χώρο μας, αθλητές, πολίτες και παράγοντες έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα προστασίας από κακόβουλους που μπορεί να εκμεταλλεύονται την εξουσία τους. Μόνο μέσω των καταγγελιών κινητοποιούνται και οι θεσμικοί φορείς. Είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε ένα αξιακό περιβάλλον που δεν θα εκφυλίζεται μέσα στην υποκρισία και θα βάλει στο περιθώριο κάθε σκιά. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός…», κατέληξε ο κ. Μαυρωτάς.
Την συζήτηση συντόνισε η Δρ Αννα Δαμάσκου, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας και ομιλητές εκτός από κ. Μαυρωτά ήταν και οι:
Αντώνης Ξενάκης, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω & Συγγραφέας του βιβλίου «145 Σκέψεις για την Ατομική Ευθύνη»
Λευτέρης Γιοβανίδης, Θεατρικός Σκηνοθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Κλέλια Πανταζή, Ολυμπιονίκης
Νίκος Μαρκόπουλος, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω & Επικεφαλής Λειτουργίας Κανονιστικής Συμμόρφωσης της INTERAMERICAN μέλους του Ομίλου Achmea
Δρ Άννα Δαμάσκου, Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

mavrotas prop

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ