Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Λ. Αυγενάκης: «Στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια ομοσπονδία και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων διαβιβάστηκε από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου χειραγωγημένου αγώνα»

Λ. Αυγενάκης: «Στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια ομοσπονδία και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων διαβιβάστηκε από την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου χειραγωγημένου αγώνα»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Αθήνα, 9 Απριλίου 2021
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης «ύποπτου χειραγωγημένου αγώνα», από τις αναφορές που πλέον περιέρχονται στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας, ολοκληρώθηκε και διαβιβάστηκε στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια Ομοσπονδία και στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ), ώστε να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ποινικών, πειθαρχικών και διοικητικών ευθυνών!
Στην αποκάλυψη προέβη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στον χαιρετισμό του για την έναρξη του τριήμερου διαδικτυακού Σεμιναρίου «Εισαγωγή στην Συνθήκη Μακολέν - Οι αστικές και οι ποινικές διαστάσεις των χειραγωγημένων αγώνων», που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τη Συνθήκη Μακολέν και τη μάχη ενάντια στους χειραγωγημένους αγώνες.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε ότι «η ΕΠΑΘΛΑ ήρθε για να μείνει. Και όχι για να είναι κομπάρσος, αλλά πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης στον αθλητισμό. Και ήδη έχει ξεκινήσει να δουλεύει για το σκοπό αυτό, με την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές και τις στοιχηματικές εταιρίες» προσθέτοντας πως «εντός του μηνός θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της ΕΠΑΘΛΑ, η οποία θα περιλαμβάνει την πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται εμπιστευτικές αναφορές για ύποπτους αγώνες προς διερεύνηση και αξιολόγηση από τους φορείς».
Ο κ. Αυγενάκης, επιπλέον, τόνισε ότι «η χειραγώγηση του αθλητισμού είναι πάνω από όλα κοινωνικό ζήτημα και θέλουμε να δώσουμε την κοινωνική της διάσταση. Ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία καμπάνιας για την προβολή του μηχανισμού της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και την προώθηση μηνυμάτων αθλητικής ακεραιότητας και υγιούς ανταγωνισμού σε όλη την κοινωνία. Ενισχύουμε θεσμούς, δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης με την αθλητική οικογένεια και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο υγιούς αθλητισμού και υγιών δυνάμεων. Σας θέλουμε όλους συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανένας».
Σκοπός των Σεμιναρίων, που ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 12 Απριλίου, είναι η κατανόηση της Συνθήκης Μακολέν και οι δραστικές αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή της στην καταπολέμηση των χειραγωγημένων αγώνων.
Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, έκανε την αναλυτική παρουσίαση της λειτουργίας της Εθνικής Πλατφόρμας Ακεραιότητας και τοποθετήσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, από τους Χαράλαμπο Βουρλιώτη, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για την εποπτεία και τον συντονισμό του έργου των υπευθύνων για τον αθλητισμό εισαγγελέων, Δημήτριο Ντζανάτο, Πρόεδρος Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, Λεωνίδα Φαρμάκη, Διευθυντής Ασφάλειας και Διαχείρισης Κινδύνων ΟΠΑΠ.
 
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Υφυπουργού Αθλητισμού:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που συμμετέχω διαδικτυακά στην τριήμερη εκδήλωσή σας, με αντικείμενο τη Συνθήκη Μακολέν και το πεδίο των χειραγωγημένων αγώνων. Και σας συγχαίρω, διότι με την ποικιλία της θεματολογίας των σεμιναρίων σας, καθώς και με τη συμβολή των εκλεκτών καλεσμένων σας, αναδεικνύετε στην αθλητική οικογένεια και στον νομικό κόσμο την αξία αυτής της Συνθήκης. 
Η μάχη που δίνουμε, για την καταπολέμηση των φαινομένων χειραγώγησης στον αθλητισμό, είναι διαρκής και δεν σταμάτησε να αποτελεί κορυφαία θεματική της ατζέντας μας από την πρώτη μέρα. Διότι ξέραμε πολύ καλά όταν αναλάβαμε το χαρτοφυλάκιο του αθλητισμού, ότι υπήρχε μόνο ένας μηχανισμός αρχειοθέτησης υποθέσεων αποκλειστικά για το ποδόσφαιρο, καμία οργανωμένη δομή και μια Σύμβαση στο συρτάρι από το 2014.
Δεν υπήρχε περίπτωση εμείς να συμβιβαστούμε με αυτήν την κατάσταση. 
Πολύ άμεσα, στους πρώτους μήνες της θητείας μας, κυρώσαμε στην Βουλή τη Σύμβαση Μακολέν για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων με τον ν. 4639/2019. Αξιοποιώντας τις διατάξεις αυτής της πολύ χρήσιμης Σύμβασης, προχωρήσαμε με τον ν. 4726/2020 στη σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.). 
Δημιουργήσαμε, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη δομή, με σαφείς αρμοδιότητες, ρόλο, αρχή, μέση και τέλος. 
Και το κυριότερο, στον στενό πυρήνα της πλατφόρμας, γίνεται για πρώτη φορά, παραγωγική συνεργασία της Γ.Γ.Α με θεσμικούς αρμόδιους φορείς, όπως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.), ο Αθλητικός Εισαγγελέας και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (Ε.Ε.Ε.Π.). 
Η Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αξιολογεί πληροφορίες και εισηγείται προς τις αρμόδιες αρχές ώστε:
* να αποκλείονται πρόσωπα, που διοργανώνουν και διεξάγουν το παίγνιο του στοιχήματος στην ελληνική επικράτεια, από διοργανώσεις, αθλήματα, καθώς και τύπους στοιχημάτων από τα γεγονότα, που προσφέρονται προς στοιχηματισμό και 
* να τίθενται όρια στοιχηματισμού ανά γεγονός ή ομάδες γεγονότων, διοργανώτρια αρχή, άθλημα, αθλητική ομάδα, αθλητή και τύπο στοιχήματος.
Τα βήματα προόδου μας είναι εμφανή και αναγνωρίζονται διεθνώς. Απόδειξη, ότι στις 7 Απριλίου, η χώρα μας συμμετείχε ως παράδειγμα καλής πρακτικής σε διεθνή εκδήλωση για τη χειραγώγηση στον αθλητισμό που διοργανώθηκε από την Δ.Ο.Ε. και την Interpol.
Η ΕΠΑΘΛΑ ήρθε για να μείνει. Και όχι για να είναι κομπάρσος, αλλά πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του φαινομένου. Και ήδη έχει ξεκινήσει να δουλεύει για το σκοπό αυτό, με την επεξεργασία στοιχείων από τους αξιολογητές και τις στοιχηματικές εταιρίες. 
Μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ότι αυτή τη στιγμή από τις αναφορές που έχουν περιέλθει στην ΕΠΑΘΛΑ, έχει ολοκληρώσει και διαβιβάσει στον Αθλητικό Εισαγγελέα, στην αρμόδια Ομοσπονδία και στην ΕΕΕΠ, το πρώτο πόρισμα αξιολόγησης ύποπτου χειραγωγημένου αγώνα, ώστε να υπάρξει διερεύνυση για τυχόν ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες.
Παράλληλα, εντός του μηνός θα είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα της ΕΠΑΘΛΑ, η οποία θα περιλαμβάνει την πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται εμπιστευτικές αναφορές για ύποπτους αγώνες προς διερεύνηση και αξιολόγηση από τους φορείς.
Προφανώς και δεν θέλουμε μόνο τον ελεγκτικό χαρακτήρα της ΕΠΑΘΛΑ. Θέλουμε να δώσουμε και μια κοινωνική διάσταση. Γιατί η χειραγώγηση του αθλητισμού είναι πάνω από όλα κοινωνικό ζήτημα. 
Για τον λόγο αυτό ήδη καλλιεργούμε την ανάπτυξη συνεργασιών, με σκοπό τη δημιουργία καμπάνιας για την προβολή του μηχανισμού της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. και την προώθηση μηνυμάτων αθλητικής ακεραιότητας και υγιούς ανταγωνισμού σε όλη την κοινωνία.
Ενισχύουμε θεσμούς, δημιουργούμε κλίμα εμπιστοσύνης με την αθλητική οικογένεια και διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο υγιούς αθλητισμού και υγιών δυνάμεων στην κοινωνία.  
Σας θέλουμε όλους συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια. Δεν περισσεύει κανένας.
Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκλησή σας. Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα των εργασιών σας. 
Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή σας, υγεία και γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα».
 
epathla1a
 
 
 
epathla2a

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ