Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Η απαντητική επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε εκείνη του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την επανεκκίνηση και τα μέτρα προστασίας στο χώρο του αθλητισμού

Η απαντητική επιστολή του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σε εκείνη του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για την επανεκκίνηση και τα μέτρα προστασίας στο χώρο του αθλητισμού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Μαΐου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε την παρακάτω επιστολή σε απάντηση εκείνης που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και Πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, με θέμα «την επανεκκίνηση και τα μέτρα προστασίας στο χώρο του Αθλητισμού»:

«Αγαπητέ κύριε Γενικέ Γραμματέα
της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος,

Με ενδιαφέρον μελέτησα την επιστολή που αποστείλατε σχετικά με τις θέσεις του κόμματός σας για τα μέτρα στήριξης του αθλητισμού. Αναμφίβολα, η πρωτοβουλία σας αποτελεί την ευκαιρία για μια ωφέλιμη για τον αθλητισμό ανταλλαγή απόψεων, την οποία και συμμερίζομαι, αλλά παρέχει και τη δυνατότητα να καλύψω τα ερωτήματά σας, διότι πολύ έγκαιρα έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική προστασία και επανεκκίνηση του αθλητισμού.

Ειδικότερα, επιθυμώντας να απαντήσω στα ερωτήματα που θέτετε, σας ενημερώνω ότι:    
* Όλες μας οι ενέργειες ελήφθησαν με γνώμονα την εξασφάλιση των βέλτιστων συνθηκών υγιεινής και προστασίας τόσο των αθλητών, όσο και των εργαζομένων των σωματείων, αλλά και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ενώ είχε σταματήσει η αθλητική δραστηριότητα, όλες οι εγκαταστάσεις λειτουργούσαν με προσωπικό ασφαλείας. Φροντίσαμε ώστε στις δομές να διενεργούνται τακτικές απολυμάνσεις, αλλά και να είναι έτοιμες ανά πάσα στιγμή για την επανεκκίνηση.
* Η επανεκκίνηση του αθλητισμού σχεδιάστηκε σταδιακά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Συστήσαμε Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή Αθλητισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, με εξέχοντες επιστήμονες, η οποία εκπονεί δυναμικά Υγειονομικά Πρωτόκολλα, τα οποία επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις, τη διεθνή εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα, για την ασφαλή λειτουργία και την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
* Έχουμε αναρτήσει στα αθλητικά κέντρα της χώρας μας (Δημοτικά, είτε των Περιφερειών, είτε της ΓΓΑ), από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης, αφίσες με τον Υγειονομικό Δεκάλογο. Πρόκειται για 3 διαφορετικές αφίσες:
- Για αθλητές
- Για προπονητές και λοιπό προσωπικό
- Για τις Διοικήσεις και το προσωπικό των εγκαταστάσεων.
* Έχουμε αποστείλει από την πρώτη ημέρα της επανεκκίνησης σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα το απαραίτητο υγειονομικό υλικό: γάντια, μάσκες, αντισηπτικά και θερμόμετρα. Αναλυτικά:
- 15.000 Μάσκες μίας χρήσεως
- 15.000 Γάντια μιας χρήσεως
- Περίπου 1.000 lt Αντισηπτικό
- Ειδικά θερμόμετρα για μέτρηση εξ αποστάσεως
- Και προγραμματίζουμε άμεσα την αποστολή επιπλέον 7.500lt αντισηπτικού για τις ανάγκες του προσεχούς διμήνου.
* Έχουμε ζητήσει να πράξουν το ίδιο και οι Δήμοι για τα δικά τους αθλητικά κέντρα, αλλά και οι ιδιώτες για τα ιδιωτικά αθλητικά κέντρα.
* Έχουμε ήδη ετοιμάσει και αποστείλει στις διοικήσεις των αθλητικών κέντρων που άνοιξαν για να υποδεχτούν τους αθλητές:
- Οδηγίες Ασφαλούς Άσκησης σε Οργανωμένους Αθλητικούς Χώρους
- Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Αθλητή/ Αθλήτριας
- Έντυπο Ιατρικού Ιστορικού Τεχνικού Προσωπικού
- Πρωτόκολλα Απολύμανσης
* Με τη μεγάλη συμβολή της Υγειονομικής Επιτροπής, την οποία και ευχαριστούμε, η επανεκκίνηση  της αθλητικής δραστηριότητας γίνεται σταδιακά, ανά εβδομάδα, με συνεχή αξιολόγηση των υγειονομικών συνθηκών. Είναι ευνόητο ότι η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και πάντα κατόπιν εισηγήσεως των ειδικών.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
γνωρίζουμε καλά ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα κοινωνικής δραστηριότητας. Είναι απαραίτητο να στηριχθεί για να συνεχίσει να επιτελεί το σπουδαίο ρόλο του. Η οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας για όλη την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό άλλωστε, απαντώντας και στα ερωτήματά σας:  
* Μεριμνήσαμε αστραπιαία  για την ένταξη των αθλητικών σωματείων στους επιπλέον ΚΑΔ για τα κυβερνητικά Μέτρα Στήριξης,
* Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, υλοποιήσαμε πρόγραμμα με τον ΟΑΕΔ, με το οποίο άμεσα το προσωπικό των εγκαταστάσεών μας ενισχύεται με 249 άτομα που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των εκτάκτων αναγκών και επιπλέον, άλλοι 350 γυμναστές διατίθενται σε 147 Δήμους της χώρας.
* Έχουμε προετοιμάσει πλαίσιο με άμεσα και έμμεσα μέτρα για την ενίσχυση των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.
* Για την εξασφάλιση της απαραίτητης διαφάνειας, από την Τρίτη 19 Μαΐου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα προεγγραφής των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων όλης της χώρας, που διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση, για τη δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων» στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
* Η δημιουργία του «Μητρώου Αθλητικών Σωματείων», ως προπαρασκευαστικό στάδιο του καινοτόμου εγχειρήματος της δημιουργίας «Μητρώου Αθλητικών Φορέων», απόρροια της συνεργασίας του Υφυπουργείου Αθλητισμού με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα καταγράψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ακριβές σύνολο των νομίμως λειτουργόντων αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.
* Δεν πρόκειται για μία κίνηση συμβολισμού, αλλά για μια αναγκαία ενέργεια, καθώς επιτυγχάνεται η πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων στην Ελλάδα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχουμε σαφή γνώση των αθλητικών σωματείων που έχουν λάβει την ειδική από εμάς αθλητική αναγνώριση, ενώ θα μπορούμε αποτελεσματικά να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους. Το Μητρώο αυτό θα αποτελεί μια ασφαλής πηγή πληροφόρησης για δεκάδες χιλιάδες γονείς και αθλητές. Πρόσβαση θα έχει κάθε ενδιαφερόμενος, καθώς αυτό επιτάσσει η διαφάνεια.
* Την ίδια στιγμή, οι διοικήσεις των Αθλητικών Κέντρων, που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε γενναίες οικονομικές διευκολύνσεις, για τη στήριξη των αθλητικών σωματείων και δεκάδων χιλιάδων αθλητών.
* Τέλος, σχετικά με το ερώτημά σας για την κρατική χρηματοδότηση, οφείλω να σας ενημερώσω ότι έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση προς τις αθλητικές Ομοσπονδίες, ύψους 8,7 εκατομμυρίων ευρώ. Οι πληρωμές ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου και έχουν ολοκληρωθεί. Για την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών Ομοσπονδιών, αξιοποιούμε το πρόγραμμα «ΧΙΛΩΝ», βάσει του οποίου έχουμε ήδη προβεί στην αξιολόγησή τους, με απολύτως μετρήσιμα και αντικειμενικά στοιχεία και στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες.
* Αναγνωρίζουμε τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αθλητικές ομοσπονδίες λόγω της πανδημίας. Γι’ αυτό το λόγο και προγραμματίζουμε στα μέσα του καλοκαιριού την καταβολή και της δεύτερης δόσης με την οποία θα έχει αποδοθεί το 90% της συνολικής προβλεπόμενης επιχορήγησης για τις αθλητικές ομοσπονδίες, η οποία ανέρχεται στα 18 εκ. περίπου.

Ως Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ευνόητο ότι επιζητώ την εποικοδομητική κριτική. Σε κάθε περίπτωση, οφείλω να επισημάνω πως στην περίοδο που διανύουμε η συνεπής και υπεύθυνη στάση της χώρας μας είναι αποτέλεσμα συνολικής προσπάθειας. Οφείλουμε να επιδείξουμε για το σκοπό αυτό μεγάλη ωριμότητα, προσοχή, υπευθυνότητα και το βασικότερο: ατομική ευθύνη.
Με χαρά λοιπόν έλαβα την επιστολή σας. Οι συνεργασίες, στην προσπάθεια οργάνωσης και αναβάθμισης της αθλητικής οικογένειας, είναι αναγκαίες και η συμβολή όλων απαραίτητη.


Με εκτίμηση,

Λευτέρης Αυγενάκης
Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ