Απάντηση Γ. Ανδριανού στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Ελένης Γερασιμίδου, βουλευτή ΚΚΕ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιάννης Ανδριανός κατά την συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ελένης Γερασιμίδου με θέμα το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου  – Θεατρικό Μουσείο, επισήμανε τα εξής:

      «Κυρία συνάδελφε, το ενδιαφέρον σας για τα θέματα του πολιτισμού, και ιδιαίτερα για το θέατρο το οποίο υπηρετείτε για πολλά χρόνια με ήθος, με συνέπεια και δέσμευση είναι γνωστό σε όλους μας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ερώτηση την οποία συζητάμε σήμερα.

      Το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου  – Θεατρικό Μουσείο, αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των εποπτευόμενων από το κράτος Νομικών Προσώπων, το Υπουργείο, παρά τη μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού του τα τελευταία χρόνια και της αναπόφευκτης μείωσης της επιχορήγησης όλων των εποπτευόμενων πολιτιστικών οργανισμών, αναγνωρίζοντας το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του Θεατρικού Μουσείου, συνέχισε να το ενισχύει οικονομικά. Έτσι το Μουσείο, για το 2011 επιχορηγήθηκε με το ποσό των 250.000 ευρώ και το 2012 με το ποσό των 200.000 ευρώ.

      Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι – είπατε κι εσείς πριν από λίγο - το 2013 η Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων είχε εκδώσει αρχικά απόφαση δέσμευσης πίστωσης ύψους 50.000 ευρώ, αλλά δεν εκδόθηκε η απόφαση της επιχορήγησης καθώς το Μουσείο δεν κατέθεσε τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προφανώς επειδή δεν μπορεί να εκδώσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

      Σε κάθε περίπτωση, για το 2014 υπάρχει η βούληση να ενισχυθεί οικονομικά το Μουσείο από το Υπουργείο, προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι να λυθεί και το θέμα αυτό, δηλαδή το Μουσείο να μπορεί να φέρει  τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είναι ένα θέμα το οποίο το εξετάζουμε για να βρούμε την αρμόζουσα λύση. Ταυτόχρονα, θα εξετάσουμε και όλες τις διαθέσιμες λύσεις για το πρόβλημα της στέγασης των εκθεμάτων και του αρχείου του Μουσείου.

      Η δημοσιονομική συνθήκη δημιουργεί τα δικά της δεδομένα και προσδιορίζει το πλαίσιο των εφικτών μας κινήσεων, όμως η βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υπάρχει, ακόμη και αν αυτά, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι το συσσωρευμένο αποτέλεσμα πολλών ετών .

      Κατά την δευτερολογία του, ο κ. Ανδριανός επεσήμανε τα εξής:

      «Όπως οφείλουμε να κάνουμε, κινούμαστε στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Και στο πλαίσιο αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προκειμένου να διασωθεί το μουσείο, τα εκθέματα και το αρχείο του και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο κοινό και τους μελετητές της ιστορίας του ελληνικού θεάτρου.

      Επισημαίνω εδώ ότι το πρόβλημα έρχεται πριν την κρίση. Το Υπουργείο Πολιτισμού επιθυμώντας να κατοχυρώσει και να εδραιώσει θεσμικά το Θεατρικό Μουσείο είχε κινήσει τις διαδικασίες ένταξής του στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Για το σκοπό αυτό είχε πραγματοποιηθεί στις 7.11.2011 συνάντηση στην οποία παραβρέθηκαν οι Πρόεδροι των ΔΣ του Θεατρικού Μουσείου και του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι των 2 οργανισμών. Η συνεργασία αυτή δεν οδήγησε σε επίτευξη της συμφωνίας που θα έλυνε και το στεγαστικό πρόβλημα του Θεατρικού Μουσείου λόγω των υψηλών χρεών του Θεατρικού Μουσείου, τα οποία δεν μπορούσαν να καλυφθούν από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
    
      Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που μας έρχεται ήδη από την εποχή προ της κρίσης, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για την καλύτερη δυνατή λύση.

      Και σ’ αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένη την ειδική ευαισθησία, την γνώση και το ενδιαφέρον σας, ζητώ βεβαίως και τη δική σας συνεργασία και τις προτάσεις που πράγματι κάνατε πριν από λίγο. Θα τις εξετάσουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση ώστε να διασωθεί το Μουσείο».