Thu28032024

Back You are here: Home ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Υπογράφτηκε η μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ

Υπογράφτηκε η μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 

Στη στήριξη των αθλητών μας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, στην ενεργοποίηση των Ολυμπιονικών, στο αξιοκρατικό σύστημα επιχορήγησης «Χίλων» και στις υπόλοιπες δράσεις για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αναφέρθηκε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε επίκαιρη ερώτηση για το ΕΑΚ Λάρισας.

Σε επίκαιρη ερώτηση, για το ΕΑΚ Λάρισας, απάντησε στη Βουλή ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Αναφέρθηκε τόσο στη χρηματοδότησή του και στις προγραμματισμένες εργασίες αναβάθμισής του, όσο και στις γενικότερες δράσεις εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων, στη στήριξη των αθλητών μας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, στην ενεργοποίηση των Ολυμπιονικών, στο αξιοκρατικό σύστημα επιχορήγησης «Χίλων», στο πλαίσιο συμμόρφωσης με τις επιταγές της WADA με την μετατροπή του ΕΣΚΑΝ σε ΕΟΚΑΝ κ.ά:

Στην ερώτηση, λοιπόν, του βουλευτή του ΚΚΕ, Γεώργιου Λαμπρούλη, με θέμα “ Προβλήματα στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚ Λάρισας”, ο κ. Αυγενάκης, τόνισε:

«Αναφορικά με την υλοποίηση των έργων επισκευής και συντήρησης, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έχει ήδη εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας και συγκεκριμένα η επισκευή και αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Νεάπολης, προϋπολογισμού 175.781, οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας του κλειστού γυμναστηρίου Νεάπολης, προϋπολογισμού 150.000 και ο έλεγχος της μελέτης στατικής επάρκειας και μελέτης στατικής ενίσχυσης του κλειστού γυμναστηρίου, του κλειστού κολυμβητηρίου και των κερκίδων του σταδίου του Ε.Α.Κ. Λάρισας, προϋπολογισμού 450.000, που αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις του σταδίου Αλκαζάρ.

Οι υπηρεσίες μας συντάσσουν τα τεύχη δημοπράτησης και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, λόγω της άμεσης προτεραιότητας της στατικής επάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Αλκαζάρ.

Σχετικά με την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης του Κλειστού Γυμναστηρίου Νεάπολης, έχει υποβληθεί από την Επιτροπή Διοίκησης του Ε.Α.Κ. Λάρισας σχετική μελέτη από μηχανικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και διερευνάται η δυνατότητα να αναλάβει η Περιφέρεια το έργο, ως φορέας υλοποίησης με τη χρηματοδότηση της Γ.Γ.Α., μέσω του Π.Δ.Ε.

Επιπλέον, η Υπηρεσία μας συντάσσει μελέτες για την εφαρμογή της εγκεκριμένης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας του Κλειστού Γυμναστηρίου Αλκαζάρ και ανακατασκευής του φυσικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Σταδίου Αλκαζάρ. Μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους, μέσω της ένταξής τους στο Π.Δ.Ε. της Γ.Γ.Α.

Η σύνταξη των τευχών και η δημοπράτηση του έργου, που αφορά στην αντιπλημμυρική προστασία του κλειστού γυμναστηρίου Νεάπολης, θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η δημοπράτηση των μελετών στατικής επάρκειας και ενίσχυσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Σταδίου Αλκαζάρ.

Σχετικά με τη στελέχωση του Κέντρου με τον απαιτούμενο αριθμό προσωπικού, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Λάρισας έχει καταθέσει τις ανάγκες για μόνιμο και εποχικό προσωπικό για τον τετραετή Στρατηγικό Προγραμματισμό Προσλήψεων.

Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι λόγω της δημοσιονομικής διαχείρισης των τελευταίων ετών, η Πολιτεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε όλα τα Εθνικά Κέντρα να μπορούν να επιτελούν τον σκοπό για τον οποίον έχουν ιδρυθεί, ήτοι την παροχή του αθλητισμού ως κοινωνικού αγαθού.

Στο πλαίσιο αυτό, το ύψος της τακτικής επιχορήγησης για τον εν λόγω φορέα θα ανέλθει έως το ποσό τουλάχιστον των 760.000 για το τρέχον έτος, ενώ τα προβλεπόμενα έσοδα που θα αποδοθούν στο Ε.Α.Κ. Λάρισας, μέσα στο έτος, θα ανέλθουν περίπου στο ποσό των 121.000.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται τα Αθλητικά Κέντρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Στο μέτρο που έχουμε τη δυνατότητα, προσπαθούμε να βοηθήσουμε και στον τομέα του προσωπικού και στον τομέα των υποδομών. Εν προκειμένω, για το Ε.Α.Κ. Λάρισας, προ ολίγων ημερών εγκρίναμε έκτακτη επιχορήγηση ποσού  50.500, για να βοηθήσουμε στην κάλυψη υποχρεώσεων του φορέα.

Εκτός αυτού, οφείλουμε να παρέχουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε τα Αθλητικά Κέντρα να αναζητούν ίδιους πόρους. Είμαστε σε επαφή με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πραγματοποιούμε από κοινού έναν προγραμματισμό για την ανάπτυξη, τόσο του Ε.Α.Κ. Λάρισας, όσο και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων της περιοχής. Σε αυτή τη φιλοσοφία κινούμαστε και με τις υπόλοιπες υποδομές της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να εκπονηθούν σχέδια συνεργασίας και με τις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Φέτος διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά. Είναι η χρονιά, για την οποία προετοιμάζονται εντατικά όλοι οι αθλητές προκειμένου να διακριθούν και να κατακτήσουν ένα πολυπόθητο μετάλλιο. Στο Τόκιο θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους είμαι βέβαιος ότι οι εκπρόσωποί μας αθλητές θα δώσουν την ψυχή τους για να κερδίσουν μια θέση στην μεγάλη λίστα των Ολυμπιονικών μας και να μας γεμίσουν με απερίγραπτες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας. Εμείς είμαστε αρωγοί στο όνειρό τους και τους στηρίζουμε έμπρακτα.

Πρέπει να καταστεί σαφές, με την έγκριση του Προϋπολογισμού για το έτος 2020, στοχεύουμε να ξεφύγουμε από την μιζέρια και τις φοβικές νοοτροπίες και να προχωρήσουμε τολμηρά βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας.

Υλοποιούμε πρόγραμμα για τον  εκσυγχρονισμό, τη συντήρηση και την ενεργειακή αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών, που θα συμβάλλει σημαντικά στη δραστική μείωση του κόστους λειτουργίας των υποδομών αυτών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συνεχίζουμε και επεκτείνουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και -μέχρι στιγμής-, σε περίοδο μόλις 4 μηνών, έχουμε εντάξει επιπλέον 50 έργα, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ περίπου.

Αποτελεί μεγάλο μας στόχο να απορροφήσουμε ακόμη περισσότερα ποσά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το 2020 προς όφελος των αθλητικών υποδομών και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε πάρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τις αθλητικές υποδομές και την αναβάθμισή τους.

Είναι η πρώτη φορά που μια Κυβέρνηση προέταξε τους αθλητές και τις ανάγκες τους και τις έθεσε σε προτεραιότητα. Το πιστεύουμε και το πράττουμε.

Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους Ολυμπιονίκες της χώρας μας και ακούσαμε το αίτημά τους να αξιοποιηθούν ουσιαστικά για την προώθηση του αθλητισμού και του Ολυμπιακού πνεύματος. Πολλοί Ολυμπιονίκες τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του νέου νόμου που ψηφίσαμε το Νοέμβριο.

Στο πλαίσιο του νόμου αυτού, θεσπίσαμε διάταξη, η οποία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα στη Βουλή. Συγκεκριμένα τη διάταξη της απόσπασης των Ολυμπιονικών στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στους εποπτευόμενους φορείς της.

Παράλληλα, η άθληση για όλους αποτελεί προτεραιότητά μας και οι πολιτικές μας εστιάζουν στην ενίσχυση του θεσμού. Φέτος, για πρώτη φορά τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους ξεκίνησαν έγκαιρα. Για πρώτη φορά τα προγράμματα υλοποιούνται από τον Οκτώβριο και όχι μετά τα Χριστούγεννα, που ξεκινούσαν τις προηγούμενες χρονιές. Υλοποιούμε 5.000 προγράμματα, όπου απασχολούνται 1.200 πτυχιούχοι φυσικής αγωγής και συμμετέχουν 100.000 συμπολίτες μας.

Το πρόγραμμά μας για τον αθλητισμό έχει σε πρώτο πλάνο την αναβάθμιση του επαγγελματικού και αγωνιστικού αθλητισμού.

Προχωράμε με βήματα σταθερά και  αποφασιστικά για τη στήριξη του αθλητισμού υψηλών επιδόσεων και τη βελτίωση του αθλητικού νόμου, δίνοντας βαρύτητα στην αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα, την αντιμετώπιση της κακοδιαχείρισης και τη διαφάνεια.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχουμε ξεκινήσει την εφαρμογή ενός αξιοκρατικού συστήματος αξιολόγησης των Ομοσπονδιών. Το πρωτοποριακό και καινοτόμο «Σύστημα Αξιολόγησης “Χίλων”», με απολύτως μετρήσιμα στοιχεία, αποτυπώνει δεδομένα για τις πλήρεις δραστηριότητες των Ομοσπονδιών.

Το σύστημα αυτό υλοποιεί τις γενικές αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καλύτερη διακυβέρνηση στον αθλητισμό. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ενισχύονται στην πράξη οι αξίες του σύγχρονου αθλητικού πολιτισμού, δηλαδή το ήθος, η συμμετοχικότητα, αλλά και η χρηστή διακυβέρνηση,  μέσα από  τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Στο κομβικό ζήτημα της οπαδικής βίας, προχωράμε σε ενέργειες συντονισμένες με τα συναρμόδια Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και τους εγχώριους ποδοσφαιρικούς φορείς, την ΕΠΟ και την Super League 1 και με άξονα την ουσιαστική συνεργασία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι το θλιβερό αυτό φαινόμενο.

Στο πεδίο της καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ενισχύουμε θεσμικά και στηρίζουμε την αποστολή και το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) που από σήμερα και μετά την υπογραφή Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη μετατράπηκε σε Εθνικό Οργανισμό για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ στο πλαίσιο συμμόρφωσής μας με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντι-ντόπινγκ (WADA).

Συστήσαμε Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη του έργου του, προχωρήσαμε τη διαδικασία μεταφοράς του Εργαστηρίου Αντιτόπινγκ του ΟΑΚΑ στο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ,  ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά του απαιτούμενου εξοπλισμού για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ύψους 2 εκ. ευρώ.

Ακόμη, χάρη στον πρόσφατο νόμο που θέσπισε το Υπουργείο Οικονομικών,  δύο πολύ σημαντικές διατάξεις μας έγιναν νόμος του κράτους. Αναφέρομαι  στη διάταξη για τη μείωση της φορολογίας των συμβολαίων αθλητών από 45% σε 22% και στην αύξηση του ποσοστού έκπτωσης φόρου χορηγιών για κοινωφελείς σκοπούς και για τα αθλητικά ερασιτεχνικά σωματεία.

Αυτές οι δύο διατάξεις θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού και είναι ρυθμίσεις που θα δώσουν ανάσα στο χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, την περίοδο αυτή βρίσκεται στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου “Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας”. Με την κύρωση της συμφωνίας αυτής ενισχύεται η συνεργασία της χώρας μας με την Ιαπωνία, μια σύγχρονη υπερδύναμη στον τομέα του Αθλητισμού, των Υποδομών και των Επιστημών, ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων”.

Στο παρακάτω λινκ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σχετική συζήτηση στη Βουλή: https://www.youtube.com/watch?v=v3Wn-E7aE5Q&feature=youtu.be

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ,ΑΝΟΙΚΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

dhmofilh Themata1

ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΕΩΧΩΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

dark blue el 1

OPEN DATA

bottom

aigides GGA

ΣΕΠ

APOGRAFI

 

Χάρτης Ιστοτόπου

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ